Ето подробности за съперниците на ВК Марица в Шампионската лига

Както стана ясно при тегленето на жребия късно снощи, първи съперник на Марица (Пловдив) при историческото първо участие на „жълто-сините“ в Шампионската лига ще бъде косовският Дрита (Гниляне).

Клубът е основан в тогавашната Югославия през 1982 година. Още далеч преди да получи държавна независимост, Косово създава свои волейболна федерация и волейболни първенства през 90-те години на миналия век и отборът от Гниляне печели пет поредни златни дубъла (титла и купа) от 1992 до 1996 година. Първия си трофей във вече независимо Косово женският тим на Дрита печели през 2014 година, когато става носител на националната купа. През 2015 година Дрита печели купата и суперкупата на Косово, а през 2016 година се цели в златен требъл, след като вече триумфира като шампион и носител на купата на страната. Гордост за клуба е и откритата през 2010 година в присъствието на американския национал Доналд Суджо волейболна академия Дрита, чиято цел е да създава собствени кадри за представителните отбори.

Ако българският шампион успее да преодолее косовския, ще се изправи срещу един от най-добрите женски клубни отбори в света – Еджзаджъбашъ ВитрА (Истанбул).  Турският гранд едва ли има нужда от представяне.  Достатъчно е само да се спомене, че е настоящ световен клубен шампион от 2015 година, както и европейски клубен шампион от същата година.

Ако все пак Марица успее да преодолее и именития турски тим, ще трябва да се изправи и пред още едно препятствие по пътя към груповата фаза на Шампионската лига.  Това ще бъде победителят от двубоя между беларуския Минчанка (Минск) и финландския ХПК (Хямеенлина).

В случай, че пловдивчанки бъдат елиминирани от Шампионската лига от който и да е от изброените отбори, те ще продължат евроучастието си във втория по сила клубен турнир – за Купата на ЦЕВ, който започва през декември.

Снимка: kvdrita.com

Подобни статии

Top