Марица удостои с плакети свои легенди и деятели (СНИМКИ) - DC news

Марица удостои с плакети свои легенди и деятели (СНИМКИ)

Преди срещата от 8-ми кръг на Трета лига – югоизточна група между “Марица” и “Свиленград”, спечелена убедително с 4:1 от маричани, пред 700 свои привърженици, ръководството на “Марица” удостои с почетни плакети футболни деятели с принос за клуба. Бяха наградени:
Легендата на “Марица” Венко Мендизов (посмъртно) – голмайстор на отбора за всички времена, дългогодишен треньор в ДЮШ на клуба, както и неколкократен треньор на представителния тим. За 11 години състезателна дейност има над 300 мача за Марица. Има 27 гола в „А“ група и 77 гола в „Б“ група. През сезон 1971/72 е голмайстор на „Б“ група с 25 попадения. Има 30 гола за Купата на Съветската армия, участвал е в куп международни срещи с екипа на Марица. Има 4 мача за „Б“ националния отбор. Целият живот на Мендизов преминава в “Марица”. Бат’Венко, както е известен сред стотиците си възпитаници, ни напусна през 2008 година. Почетния плакет прие съпругата на клубната легенда и бе връчен от спортния директор на “Марица” Кирил Андонов.
Футболния статистик и историк Димитър Христев (посмъртно). Христев е написал няколко исторически книги за “Марица”, а през годините е заемал различни постове в клуба. Роденият през 1920 година Христев е съвременик на почти всичко случило се в клуба през 95-годишнината му история. Димитър Христев почина на Коледа през 2011 година. Почетния плакет връчи директора на ДЮШ на “Марица” Васил Кръстев, а бе приет Никола Филипов, който се ангажира да го предаде на близките на Димитър Христев.
Владимир Фатов – един от легендарните футболисти на “Марица” и на нашия град в края на 60-те и през 70-те години. Фатов е помощник треньор на “Марица” в различни периоди, включително и по време на последния престой на “Марица” в “А” група. Почетният плакет му бе връчен от председателят на УС на “Марица” Христо Николов.
Бившия изпълнителен директор на “Марица” от 90-те Георги Фиданов, който е свързан с подема на “Марица” през този период, който беше изключително успешен и за ДЮШ на клуба. Почетният плакет му бе връчен от членът на УС на “Марица” Христо Христов.
Футболистът и дългогодишен треньор в ДЮШ на “Марица” Ангел Тосев. Той учи в школата за треньори заедно с Венко Мендизов. Малко по-късно започва работа в ДЮШ на Марица, където води последователно набори 1964, 1968, 1975, 1982. Дал е път на футболисти като Кирил Андонов, Румен Христов, Веселин Тосев, Станимир Георгиев, Йордан Тодоров, Здравко Чавдаров, Иван Мекиков и много други. Тосев е известен и с любовта си към шаха, като 1984 г. в Пловдив изиграва партия шах със световния шампион Анатолий Крапов, завършвайки реми. Ангел Тосев е изключително уважаван в сферата на футбола човек. Той е от тези хора, които са дали почти целия си смислен живот на Марица. Почетният плакет му бе връчен от председателят на УС на “Марица” Христо Николов.
Футболистът и дългогодишен треньор в ДЮШ на “Марица” Стефан Тахчиев. След края на състезателната си дейност започва работа в ДЮШ на Марица. Многократен републикански шампион с отборите си (1989, 1991 и 1993 години), има множество отличия от различни международни турнири. Дал е път на имена като Георги Георгиев, Николай Александров, Николай Николов, Георги Команов, Костадин Видолов, Красимир Димитров, Георги Андонов, Красимир Чомаков, Асен Николов, Константин Велков, Петър Станев, Веселин Стаматов и много други. Тахчиев е бил помощник треньор и на мъжкия тим на Марица, работейки с Венко Мендизов и Димитър Димов. Стефан Тахчиев е един от тези хора, които са оставили най-светла диря в историята на Марица. Той е истинска легенда в детско юношеския футбол. Дал е своя висок принос за издигането на ФК Марица. Почетният плакет бе връчен на Никола Филипов, който се ангажира с предаването му,
Треньорът на представителния тим в средата на 90-те години, с който маричани постигнаха най-големите си успехи в новата история на клуба Петър Зехтински. През 1994 година е назначен за старши треньор на младия отбор на Марица в тежък момент за тима, състезаващ се тогава в „Б“ група. Под негово ръководство тима се изкачва от 11-то място след края на есенния полусезон, до 5-то място, записвайки дълги серии от поредни победи. През следващия сезон отборът завършва на второ място в „Б“ група, даващо право на бараж, който е злощастно загубен. През сезон 1995/1996
Марица не оставя шанс на останалите и печели групата, завоювайки място в „А“ група за четвърти път в историята си. През есента на 1996 – в края на полусезона, Марица е на 8 място с 20 точки в “А” група и е приятната изненада в шампионата. Освен това през този сезон Марица достига и полуфинал за „Купата на България“, като в голяма част от турнирните срещи Марица е воден от Петър Зехтински. През зимната пауза, въпреки чудесното представяне на отбора Петър Зехтински напуска Марица. Неговата работа в Марица винаги ще се помни от маричани. Той спомагна за реализирането на една мечта – Марица отново да играе в „А“ група. Всеки фен на Марица ще запомни това време, тези 3 години, като едни от най-романтичните в историята на клуба, когато Марица играеше модерен и резултатен футбол и всеки друг отбор се съобразяваше с „жълто-сините“ от Пловдив. Почетният плакет му бе връчен от председателят на УС на “Марица” Христо Николов.

 

Снимки: ПФК Марица Пловдив 1921

Подобни статии

Top