Марица ще играе в Шампонската лига, ако отново вземе волейболната титла! - DC news

Марица ще играе в Шампонската лига, ако отново вземе волейболната титла!

Отборът на Марица (Пловдив) ще играе в Шампионската лига, ако отново успее да спечели волейболната титла при жените. Това правило вече е в сила с решение на ЦЕВ за промяна на формата.

Всички национални шампиони ще добият право да участват в първата фаза на турнира, която ще се състои от до три елиминационни кръга с формат на разменено гостуване.  В женското издание на Шампионската лига тази фаза ще излъчи четири отбора (при мъжете – осем), които да се класират за груповата фаза.  Там по право ще ги чакат 12 отбора – по два от първите четири страни в клубната ранглиста и по един от следващите четири.  Групите (четири при жените и пет при мъжете) ще са с по четири отбора, като при жените те ще водят към четвъртфинални, а при мъжете – към осминафинални плейофи.

Отборите, които отпаднат от Шампионската лига по време на първата фаза, ще се класират за 1/32-финалите на втория по сила турнир – за Купата на ЦЕВ.

В женската ранглиста България е на 30-о място, което и дава право и на един отбор в третия по сила евротурнир – за Купата на претендентите.  При мъжете страната ни е на 11-о място, което означава, че освен първенеца на България, ще имаме право на един тим за Купата на ЦЕВ и на два за Купата на претендентите.

В същото време Марица загуби двете си контролни срещи от общо четири в Турция. Най-напред възпитаничките на наставника Иван Петков отстъпиха на Балъкесир с 0:5 (25:17, 25:18, 25:22, 25:23, 15:11) след общо 98 минути игра. След това те играха доста по-добре, но отново загубиха от  лидера в турската втора лига Серамиксан Спор (Тургутлу) с 2:3 (20:25, 25:19, 25:17, 16:25, 13:15) след 102 минути игра. Двата отбора играят отново тази вечер.

Снимка: volleymaritza.bg

Подобни статии

Top