Марчо Дулев: Домашните котки да се чипират по желание

Поставяне на чипове на домашните котки

Поставяне на микрочип на домашните котки предвижда промяна в Закона за защита на животните и в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Поправките в двата закона ще се подложат на дебат в обществото, преди да се внесат за разглеждане в Министерския съвет.

Промените в закона все още не са разгледани, обсъдени и приети, така че стопаните може да са спокойни, каза за DCNEWS началникът на Зооветеринарния комплекс в Пловдив Марчо Дулев. Според Дулев поставянето на чипове трябва да е задължително само за котките, които са с родословие, както и за домашните любимци, които участват в изложби.

Чипирането на домашните котки трябва да се прилага по желание, без да бъде задължително и без да се налагат санкции на стопаните, коментира шефът на зооветеринарите.

Бездомните котки, които се разхождат свободно няма смисъл да бъдат оборудвани със специални устройства, тъй като това няма да реши проблема. Котките са на улицата заради безотговорността  на хората, поставянето на чипове няма как да промени манталитета ни.

Собствениците на котки в Пловдив масово са недоволни от промените, които предстои да се разглеждат. В социалните мрежи вече се появиха гневни коментари. Хората са разтревожени, че ще бъдат санкционирани, както и че цялата процедура е излишна да се прави, за да се създава повече работа на ветеринарните клиники.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top