Маската на Вендета е най-хитовият аксесоар за Хелоуин - DC news

Маската на Вендета е най-хитовият аксесоар за Хелоуин

Маската на Вендета е най-хитовият аксесоар

Маската на героя от нашумелия филм „В като Вендета“ е най-предпочитаният от пловдивчани аксесоар дни преди Хелоуин. След нея на челно място се нареждат костюми на скелети и вещици, островръхи вещерски шапки, магически пръчки и мантии.

Всяка година модата е различна в зависимост от хитовите изпълнители и филмовите герои, разказва продавачка в магазин за подаръци в центъра на Пловдив. Има обаче и традиционалисти, които държат в празничната нощ да се маскират като призраци, вещици и скелети. Децата пък търсят масово аксесоари, които да ги превърнат в страшни чудовища, за да получат повече лакомства, когато обикалят и тропат на вратите на съседите.

Цените на карнавалните одежди също се определят от търсенето, разказват търговците. Маските са от 1 до 20 лева в зависимост от размера и качеството на материала. Костюмите пък варират от 5 лева за наметало или вещерска шапка до 30 лева за облекло на вампир или скелет. Хубавото е, че всеки може да сътвори сам маскарадното си облекло дори с малко средства, стига просто да даде полет на въображението си. Затова в магазините се предлагат дребни аксесоари като мъниста, лъскави платове, вампирски гумени зъби, ангелски крила и дяволски опашки. Повечето от тях струват стотинки, така че всеки решил да отпразнува подобаващо Вси Светии може да си ги позволи.

Хелоуин се е превърнал в доходоносен бизнес за карнавалните магазини и празникът е чакано събитие през годината. Карнавалните аксесоари са оригинални, разнообразни и дори страховити. За още един празник винаги ще се намери място, хората търсят всеки повод да разнообразят скучното си ежедненвие, категорични са търговците. Въпреки че много българи не го припознават и дори го отричат , децата и тийнейджърите го очакват с нетърпение. Макар и католически, празникът от няколко години трайно е осигурил присъствието си на българската територия.

Хелоуин или празникът на Вси Светии се отбелязва в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Започнал като празник, с който келтите са отбелявали прехода от лятото към зимата, днес Хелоуин е предизвикателство през въображението на всички, които искат да се облечат по най-страховития начин и да изгонят демоните. По традиция децата носят оригинални костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си като лакомства с предупреждението, че ако не получат такива ще им направят номер.

 

 

 

 

Подобни статии

Top