Масови проверки на таксита, разследват превозвача, за когото работят (ОБЗОР)

Масови проверки на таксиметрови автомобили извършват в Пловдив Икономическа полиция, ДАИ и магистрати. Акцията е инициирана от Окръжна прокуратура, потвърдиха за DCNEWS от институцията.

Специализираните проверки са стартирали тези дни. Според хора от бранша полицаи спират таксиметрови автомобили, извършват документална проверка на водачите и след това ги екскортират до полицейските управления по райони за разпит. „Разпитвали са ги колко и какви суми отчитат на собственика на автомобилите“, коментираха от Асоциацията на таксиметровите шофьори.

Днес пред Трето районно управление, където е базирана Икономическа полиция, бяха струпани десетки жълти автомобили от различни таксиметрови фирми, привикани за обяснения. Пред управлението водачите бяха извадили приходно-разходни книги, отчети от касовите апарати и всякаква друга документация.

 

Пред DCNEWS таксиметровите шофьори обясниха, че не им е било обяснено за какво ги привикват. Знаеха само, че разпитите са свързани с превозвача и не са за осигуровки и ДДС. „Работим за фирма „Желон“ ЕООД. Полицаите с много стари дати търсят нещо, с минало време. Аз имам от две години касовия си апарат, но явно е отпреди“, сви рамене около 55-годишен шофьор. Друг таксиджия разказа, че го викат утре. „Нямам представа – каквото трябва, си плащаме – осигуровки, всичко“, притеснен беше водачът.

 

Оказа се, че такситата плащат на фирмата, за да се грижи за документацията и взаимоотношенията с институциите, включително и финансови. Според таксиджиите в момента се прави сериозна ревизия на дружеството.

 

„Колата си е моя, просто той ми е данъчно задължено лице, той ми вади разрешително, пътна книжка и така нататък, иначе колата си е моя“, обясни трети шофьор.

 

„Хората работят под сериозен стрес заради проверките на икономическа полиция“, коментираха от Асоциацията на таксиметровите превозвачи.

 

Превозвачът, когото проверяват, работи с различни таксиметрови фирми в града. От прокуратура и полиция обаче отказаха всякаква информация по случая. От пловдивската полицейска дирекция все пак потвърдиха за проверките. Колеги от цялата дирекция работят, подобни проверки се правят често, допълниха от пресцентъра.

Проверка на DCNEWS в търговския регистър показа, че проверяваното дружество, чийто собственик  е Йордан Йорданов е записало като предмет на дейност широк спектър от занимания, включително транспортна дейност в страната и чужбина.

Подобни статии

Top