Масови проверки на храни в Пловдивско по празниците

11121901_10203577773835938_1528395628_n

Масови проверки в хранителните магазини за месо, яйца, козунаци и листни зеленчуци стартира Агенцията по храните в Пловдив. Освен магазините, експертите проверяват  също складове, кланици и открити тържища.

Съвместно с Икономическа полиция, бяха извършени инспекции и в района на Асеновград, Долни Воден и Куклен, където миналата година бяха открити нерегламентирани кланици.

Според д-р Николай Петков – и.д. директор на БАБХ – Пловдив до този момент не са засечени фрапиращи нарушения, освен единични продажби на домашни яйца. За нерегламентирано клане и продажби на месо инспекторите все още нямат информация.

Близо 500 обекта в Пловдивско са проверени за първите десет дни от старта на великденската кампания на Агенцията по храните. 17 екипа ежедневно обикалят областта, съобщи д-р Петков. До този момент няма съставени актове, наложени са само 3 предписания.

Борис Чалъшкан има малко магазинче на Понеделник пазара. Съветва клиентите да гледат свежестта на месото. По думите му единственото нещо, по което може да се разпознае, че то е българско и качествено, това е по кръвта. „Кокалът трябва да е розов и месото трябва да има печати“, допълни месарят.  Същите са съветите и на служителите от Агенцията по храните.

Освен за агнешко месо, от БАБХ извършват също проверки и за яйца и козунаци. Яйцата трябва да са с необходимата маркировка, а салатните зеленчуци, които са най-търсени за Великден, засега нямат отклонения.

От Агенцията ще оставят дежурен екип във всеки един от почивните дни, съобщи още д-р Петков. Хората могат да търсят екипите в Агенцията или на горещия телефон 0700 122 99. Проверките продължават до 13 април включително.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top