Масово заменят квестори за матурите – били болни

Вапцаров на матурата по БЕЛ

Масови замени на квестори за матурите и изпитите за седмокласниците има в Пловдив, съобщи за DCNEWS началникът на отдел ИОМД в пловдивския просветен инспекторат Соня Мелоян. Тя отговаря за провеждането на матурите в областта тази година, тъй като началникът на РИО Иванка Киркова е в отпуск заради конфликт на интереси.

По 2000 квестори трябва да охраняват всяка матура, други близо 1500 учители ще пазят седмокласниците. През последните няколко дни обаче в инспектората валяли молби за замени от директорите на училищата, като масово титулярите се разболявали.

„Това е най-големият ни проблем. На ръба сме, тъй като вече са използвани почти всички резерви. Всички се разболяват в последния момент. Ако утре още хора се разболеят, не знаем дали ще може да ги заменим“, коментира Соня Мелоян. Тя не можа да уточни какъв е броят на отказалите се, но допълни, че е огромен на фона на предишни години.

От Инспектората следят дали подадените от училищните директори резерви отговарят на изискванията за квестори.

В навечерието на матурите и НВО за 7 клас от РИО са напълно готови за провеждането им. Мелоян съобщи още, че във всички училища е осигурено видеонаблюдение, а в 14 учебни заведения в областта наблюдението ще е онлайн в реално време. Те са определени от МОН, а някои – по изрична препоръка на РИО-Пловдив. Оттам отказаха да уточнят кои са тези училища и в кои населени места се намират.

Утре е изпитът по Български език и литература. За зрелостниците той започва в 8.00 и приключва в 12.00 ч., а за седмокласниците стартът е в 10.00, а финалът – също в 12.00. Точният час, в който ще приключи изпитът за 7 клас  обаче зависи от това, колко бързо в съответното училище ще размножат материалите за втория модул.

Подобни статии

Top