Масово премахват гаражи на длъжници в „Южен“

Масирано премахване на незаконни гаражи и клетки, чиито собственици не си плащат таксите, стартира от следващата седмица в „Южен“. Това съобщи районният кмет Борислав Инчев, който се оплака от много некоректни ползватели на общински терени, за които няма издадени схеми за поставяне на преместваеми обекти.

В момента коректните ползватели на гаражи са 2500 при близо 3000 издадени схеми и разрешителни. В края на миналата година от администрацията са изпратили стотици писма на длъжници, с покана да си платят таксата от 29 лева месечно за гаражите.  „Това даде резултат и за последните два месеца на годината успяхме да повишим приходите до нивата от миналата година“, посочи районният кмет.

Когато дошъл в района през ноември той заварил приходи от гаражи в размер на 500 хиляди лева, което било доста по-малко от приходите за 2014-та – близо 660 хиляди лв. Предприетите мерки довели до реализирани 647 хиляди лева приход за 2015-та година, съобщи Инчев. 450 хиляди от тези средства или 70% от общата сума, ще отидат за капиталовата програма на района, посочи той. И се зарече за 2016-та приходите от гаражни клетки да достигнат 700 хиляди лева.

Основен приоритет на районната администрация за тази година ще бъде изграждането на нови паркинги и паркоместа. Поне 9 нови паркинга с обща площ 6000 кв. м ще бъдат изградени в пространствата на улиците „Лозарска“ в кв. „Коматево“, на „Светослав Мерджанов“,  „Димитър Талев“,  „Чорлу“, „Одеса“, до читалище „Христо Ботев“ около Кожния диспансер и др. Така ще се отворят места за поне 240 автомобила. На всеки от паркингите ще се изградят осветление, тротоари и подходящо озеленяване.

Районната администрация е обявила обществена поръчка на обща стойност 800 хиляди лева с ДДС, като половината от средствата ще отидат за паркинги. С останалите 400 000 лева ще бъдат построени две детски площадки, една спортна и една за разходка на домашни кучета.

В капиталовата програма на района са включени и нови тротоарни настилки. Предстои тази година да бъде направен и проект за цялостна реконструкция на ул. „Даме Груев, която е с паважна настилка. Идеята и за нея, и за ул. „Скопие“ е, паветата да бъдат премахнати и да се положи асфалт. „Скопие“ обаче вероятно ще остане за догодина.

Подобни статии

Top