Машинно гласуване в 500 секции, няма да бъде експериментално! (СНИМКИ)

На предстоящия през октомври местен вот ще има машинно гласуване в до 500 секции. Този път обаче то няма да бъде експериментално, а резултатите от него ще се зачитат при вота. Това съобщиха представителите на Централната избирателна комисия на разяснителна среща с в Пловдив. На срещата бяха обсъдени новите моменти в тазгодишната предизборна кампания и бяха показани образци от бюлетините за кметове на общини, населени места, райони и общински съветници. В нея участваха представители на общините от областта, МВР и службите ГРАО, които са ангажирани с организационно-техническата подготовка на изборите.

Финансовото и техническото обезпечаване на изборите и изборните помещения, страниците на общинските избирателни комисии и други въпроси зададоха по време на срещата представителите на общините. Осигуряването на помещения за съхраняване на материали след приключването на изборния ден също се оказа проблем.

Бяха повдигнати въпроси във връзка с копирните машини. Те следва да бъдат поставени чрез областните администрации към Министерски съвет. В тази връзка има и писмо на правителството  за предварително даване на информация и заявки какво е необходимо от страна на общините, обясни членът на ЦИК Александър Андреев.

От Община Пловдив съобщиха за DCNEWS, че в момента се извършват проверки на състоянието на копирната техника и тя се изпробва. Предстои да бъдат заявени необходимите материали за нея, оглеждат се също помещенията за гласуване, проверява се и каква е необходимостта от допълнителни урни, предвид това, че е възможно едновременно с изборите, да бъде насрочен и референдума за задължително гласуване.

Тази година отново ще има машинно гласуване, за първи път то няма да е експериментално и отново ще бъде в до 500 секции, обясниха от ЦИК.

Оттук нататък обаче остават въпросите, които са открити и за които ЦИК трябва да вземе решение, а именно: в колко секции ще бъде проведено и в кои, допълни Андреев.

Предстои да бъде изяснено и какво ще е възнаграждението на членовете на общинските и секционни избирателни комисии, както и на всички, ангажирани с изборите. Тези възнаграждения се предлагат от ЦИК и със сигурност ще бъдат по-високи от преди, посочи Емануил Христов. От комисията показаха и образци на бюлетините. Тази година ще се гласува с три, а на места и четири бюлетини – за кметове на общини, населени места, райони и общински съветници.

Подобни статии

Top