Мая Манолова с високи токчета в дебрите на „Тракия“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Омбудсманът Мая Манолова нагази смело днес с елегантни обувки на 10-сантиметров ток в прахоляка на строителен обект в пловдивския район „Тракия“, след като протестиращи жители на квартала я сезираха за презастрояването край жилищата им. Хората се оплакаха на обществения посредник от това, че никой не ги чува.

„Искаме това, което ни беше обещано, когато се нанасяхме в този квартал – да има тук зелена площ, да бъде изпълнено, настояваха хората от квартала. Ние сме против презастрояването. Не искаме да сме като в Манхатън. Искаме и този кран да бъде махнат, той стои тук от 2007 година. Районът се използва като складова база на другите строежи. Разбираме, има нужда, но като си свършат работата, да го махнат“, заяви Валентин Гаврилов, който живее в една от т.нар. „Испански къщи“.

Друг жител на квартала – Николай Йорданов, обясняваше, че според ПУП-а в този район не трябвало да има толкова високо строителство. Край близката детска градина „Червената шапчица“ стояха майки с колички, които държаха в ръцете си плакати с надпис „Не на презастрояването“.

Според зам.-кмета по строителството и общинската собственост Димитър Кацарски, новите блокове, които се изграждат, са част от големия проект на местен инвеститор, който преди повече от 10 години получи земя срещу обещанието да построят и обезщетят общината с нови общински жилища. По този проект „Тракия“ се сдоби и с ново кметство, припомни Кацарски и допълни, че един от новите общински апартаменти, ще бъде за едно от пловдивските семейства с тризнаци.

Кацарски припомни, че в договора с общината на фирмата-изпълнител, е определен броят на сградите, които трябва да бъдат построени. В договора било казано, че ако може да се построи по-голям процент постройки от описания в документацията, общината ще бъде допълнително обезщетена с апартаменти. Зам.-кметът допълни, че по договор е предвидено високо застрояване и е изпълнено такова. Според протестиращите обаче, предвидената етажност по проект вече е надхвърлена и затова те са сезирали не само обществения посредник, но и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Според нашите изчисления площта е надвишена още преди вдигането на последната сграда и преди гаражите“, опонира на Кацарски местен жител.

Въпреки силното слънце, хората изчакаха търпеливо идването на омбудсмана Мая Манолова, която още преди да огледа наоколо, им обеща, че нейните експерти ще направят проверка на всички документи, с които разполага ДНСК. Оглеждайки се, тя веднага запита какво прави огромния кран в средата на бъдещата тревна площ, която ще се направи в близост и посочи:

„Това не е единичен случай, същото се случва в ж.к. „Младост“ в София и в Стара Загора в парк Бедечка, в Морската градина на Варна, предстои подобен проблем и в Южния парк в София“, изреди Манолова. По думите й някой си е позволявал да нарушава закона и да издава актове.

„Нека след като ни канят, да отидем на място и да се организираме по какъв начин ще искаме проверка. Ние ще оставим списък от документи, които искаме да погледнем и ще поискаме надлежните органи да извършат проверка, тъй като ние също извършваме проверки“, предложи омбудсманът. И добави, че след това ще настоява, да се определи ден и час, в който да бъде получена документацията.

После Манолова тръгна на обиколка в района, но бе спряна от строителния инженер на обекта, който обяви, че никой няма да влезе в строежа без разрешение. Все пак тя успя да влезе в прашната улица между „Испанските къщи“ и новопостроения блок, за да се увери лично в правотата на протестиращите.

Подобни статии

Top