Магическата сила на хартията е в Капана (СНИМКИ)

Теменужка и Марина или  GG Sisters са творци със собсвен почерк и безгранично въображение.  Те показват красотата на непотребната хартия и създават от нея истински произведения на изкуството в малкото си ателие в Капана.

GG Sisters е част от инициативата „Капана – Квартал на творческите индустрии“ на Общинска фондация „Пловдив 2019“ и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019. Теменужка и Марина сами правят ремонт на мястото в Капана, което им е отредено от фондацията, като разчитат единствено на помощта на свои приятели.

Новото предизвикателство идва точно навреме – Теменужка, която дълго време е работила в банка, тъкмо е била съкратена и конкурсът е съдбовният знак, който я насочва изцяло в областта на изкуството. Сестра й Марина продължава да работи в офис, но това не й пречи винаги когато има време да твори шедьоври от на пръв поглед непотребни брошури.

Хартиените произведения, които двете сестри създават, са не само красиви, но и полезни. Кутии, панерчета, свещници, клетки за птички и  поставки за винени бутилки, наподобяващи котки, са само част от нещата, които могат да се открият в ателието.

Съвсем в духа на коледно-новогодишните празници, властелините на хартията са създали камбанки в различни цветове и светещо кубче, което наподобява коледен подарък. Предстои в близките дни да се появи и коледната елха – каква точно ще бъде ще ви покажем, когато е напълно готова.

Празниците са и време на цитрусите – портокали, мандарини и грейпфрути присъстват почти всеки ден в менюто ни. Замисляли ли сте се обаче за какво може да използвате обелките им? Нанизани на дървени пръчици или коноп, след като се изсушат, те могат да се превърнат в чудесно и ароматно коледно украшение. Нужни са ви само формички за курабийки, с които да се изрежат, малко въображение и еко украсата ви е готова.

Голяма част от идеите идват от клиентите на GG Sisters, които Теменужка нарича „нашите приятели“. Всеки е добре дошъл в ателието на ул. „Георги Бенковски“ 25, да разгледа многообразието от хартиени чудеса и да избере най-подходящия подарък за близък човек. Подложките за различни съдове, разноцветните пана за стени и уникалните вази несъмнено са подходящи изненади за всеки повод.

Рейнстиковете са музикални инструменти, използвани още от Древността в различни култури за предизвикване на дъжд, разказва Теменужка. Преди време тя остава впечатлена от звука и въздействието им. Първо си купува от чужбина, а след това започва да ги прави сама.

В Тибет са се изработвали от бамбуково стебло, в Африка – от кактусово, има и места, където се правят от дърво. Съдържанието на различните стикове също се определя от автора – творецът сам избира звука, който му пасва най-добре. Но само който повярва в силата на пръчката  може да предизвика наистина дъжд.

Същото е и с парите – ако си позитивно настроен и насочиш мислите си в правилната посока, то успехът задължително ще те споходи.

Любопитно е, че двете сестри използват само екологични материали за своите произведения. Дори лепилата са на водна основа и са изключително щадящи за огранизма. Вярно че съхнат по-бавно, но в областта на изкуството няма защо да се бърза – важен е само крайният резултат.

Сестри Джиджови се изправят пред различни творчески предизвикателства постоянно. Те работят заедно, но всяка залага на собствения си почерк. Хартията предлага възможности, които човек трудно би си представил.

В началото Теменужка също е имала известни съмнения, но сега е убедена, че всичко може да бъде направено от хартия. Нужно е само желание, въображение и любов!

Блог на GG Sisters: ggsis.wordpress.com

Подобни статии

Top