МБАЛ „Асеновград“ ограничи плановия прием на пациенти

bolnica asgr

Асеновградската многопрофилна болница ограничи плановия прием на пациенти до края на месеца. Пред DCNEWS управителят д-р Иван Червенков обясни, че е надхвърлен лимитът за здравни дейности, определен от Районната здравно-осигурителна каса за този месец. От 15 март тази година, когато правителството наложи ограничения във финансирането на лечебните заведения от страна на Здравната каса, всеки месец асеновградската болница всеки месец надвишава лимитите.

В един момент сме отработили над 300 хиляди лева, т.е. изработени, обслужени, осигурени пациенти. Аз не говоря за неосигурените, които така или иначе не се заплащат от касата. Това са осигурени пациенти, които сме подали на касата. Няма да ни ги заплати точно поради този факт, че е влязло постановлението и лимита на лечебните заведения е наложен, посочи д-р Червенков.

Според него Регионалната здравна каса в Пловдив разполага с определена сума за заплащане на лечебните дейности и тя се разпределя между всички болници в областта. Тази година парите са намалени средно с 5% за всяко областно поделение на касата. Но при преразпределението между здравните заведения, повечето пари отиват в областния град. За болници като асеновградската, намалението достига до 16 на сто.

Аз не виждам някакъв изход, защото пътят е в ограничаване, спиране на приема на пациенти при работеща операционна зала и работещи лекари.  Ограниченият прием води и до редуциране на Фонд „Работна заплата“. Това е безспорно: когато едно предприятие намали своята дейност, как ще увеличава заплатите или как ще поддържа същото ниво, чудеше се управителят на асеновградската болница.

За юли лимитът, спуснат от касата е изчерпан към днешна дата. На практика това означава, че болницата работи на две трети капацитет, посочи д-р Червенков. Засега лечебното заведение ще ограничи плановия прием, тъй като спешният прием не може да бъде спрян. Той обаче остава за сметка на 5% от дейностите за следващия месец. Управителят се опасява, че при това положение, дори сега асеновградската болница все още да няма дългове, то в бъдеще задължения неминуемо ще бъдат натрупани.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top