МБАЛ „Пловдив“ на червено с близо 3 милиона лева

МБАЛ „Пловдив“ е в изключително тежко финансово състояние. На утрешната сесия общинските съветници ще гласуват предложение на зам.-кмета Розалин Петков да бъде отпуснати 1 млн.лв. за бившата Първа градска, за да се закрепи положението в нея. За целта ще бъде увеличен капиталът на дружеството.

„Сезирал съм прокуратурата за финансови нередности в болницата по време на предишните ръководства, заяви на пресконференция в КТ „Подкрепа“  д-р Цветан Деведжиев. Той работи вече 38 години в здравното заведение и в момента е началник на кардиологията.

По думите му болницата изкарва над 1 млн. лв., а сами лекарите сами са боядисвали помещенията. Парите потъвали и никой не знае къде са. Извършен е одит, а доклад за него още няма, допълни кардиологът.

В  прескоференцията участваха също новият управител на МБАЛ „Св. Минав  д-р Галина Карауланова и главната акушерка от АГ „Весела“ Флора Димитрова, която е и лидер на структурата на „Подкрепа“ там.

Д-р Карауланова разказа, че при встъпването й в длъжност тя научила, че задълженията на болницата са 1 200 000 лв. Месец по-късно станало ясно, че сумата е близо 3 милиона лева, като отделно има и лихви в размер на близо 400-500 хиляди. Според нея задълженията започнали да се трупат през 2012-2013 г.

Управителката е разработила оздравителен план, който включва покриване на най-неотложните плащания със сумата, която утре болницата ще получи. Няма да може дабъдат изчистени обаче останалите задължения, за погасяване на които на тримесечие се плащат по 300 хиляди лева. Нужни са и още средства за обновяване на апаратурата.

Предстои да бъдат назначени също нови специалисти. Обяви за това се въртят из сайтовете за наемане на персонал от началото на годината. Ще бъде наложен строг контрол на медицинската дейност и отчетността, ще се създаде медицински център, за който има налична база. Предвижда се и разработване на европроекти.

Снимка: front.bg

 

Top