МВР за лятото: Не карайте бясно и не се увличайте

Асеновградчанин наби девойка и й открадна обеците

Практически препоръки за предотвратяване на пътния травматизъм през летните месеци разпространи пресцентърът на ОДМВР-Пловдив.

През летните месеци рязко нараства интензивността на движението и грешките, нарушенията бързо прерастват в тежки пътнотранспортни произшествия. Традиционно през тези месеци броят на загиналите, в сравнение с останалите периоди на годината, е значително по-висок.

През лятото на 2015 г. (в периода от 01.06.2015 г. до 30.09.2015 г.) в страната са регистрирани 2864 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 287 и са ранени 3585 (от които 2676 леко и 909 тежко ранени граждани).

Вижте препоръките за безопасно шофиране на пътните полицаи!

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ

ДВИЖЕНИЕ СЪС СЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ
На пътя опасностите възникват внезапно. Не е възможно да бъдат предвидени всички рискови ситуации.

ВИНАГИ съобразявайте скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила; неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта.

ПРЕДВИДЕТЕ възможната внезапна поява на човек, животно или изхвърлен предмет на платното за движение или извършването на неправилни маневри от другите участници в движението.
Намаляването на скоростта дори само с 10 км/ч. намалява многократно вероятността от катастрофа.

НЕ СЕ УВЛИЧАЙТЕ по рисковите водачи, които ви изпреварват и се движат ; превишена скорост.

НЕ СИ ОПРЕДЕЛЯЙТЕ предварително точен час на пристигане и не насрочвайте: срещи, защото евентуалното забавяне ще ви притесни и ще доведе до рисково шофиране: превишена скорост.

НЕ СЕ АФЕКТИРАЙТЕ/НЕРВИРАЙТЕ когато колоната автомобили се движи бавно. Има обективна причина за това и я приемете възможно най-спокойно. Афектът може само да навреди.

ПОМНЕТЕ, че най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната.

Когато ШОФИРАТЕ ПО ТЪМНО при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявайте скоростта дотолкова, че тя да ви осигурява възможност за спиране и осветения участък пред вашия автомобил. Така ще реагирате успешно, ако забележите съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако имате насрещни заслепяващи светлини, непременно намалете още скоростта.

В НАСЕЛЕНО МЯСТО при преминаване:
 през оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца
 покрай паркирани автомобили
 покрай паркове и градинки
 покрай спирки на обществения транспорт
 при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.

НАМАЛЯВАЙТЕ скоростта до минимум, за да успеете да реагирате и предотвратите злополука при внезапно поява на опасност на пътя. При по-висока скорост си осигурете ПО-ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ от автомобила пред вас. Малката дистанция ви приближава до удар при рязко спиране, напряга ви и увеличава агресивността.

Следете непрекъснато и внимателно СЪСТОЯНИЕТО НА ПЪТНАТА НАСТИЛКА При хлъзгав път или участък с неравности, намалете плавно скоростта.

Когато возите деца. НАМАЛЕТЕ значително средната СКОРОСТ, увеличете дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.

Съобразявайте се с ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛА. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започнете маневрата само когато имате достатъчна видимост напред, без насрещно движение.

Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди каруцари, мотоциклетисти и мотопеднсти.

НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ:
 ако сте преуморени или
 ако сте спали малко напоследък;
 непосредствено след обилно ядене – ще ви споходи опасна сънливост.

При преумора ОТ ЛЯТНАТА ЖЕГА СПИРАЙТЕ ПО-ЧЕСТО за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.

ДЪЛГИЯ МАРШРУТ до летния курорт и обратно е по-добре да изминете, след като сте се наспали добре и потеглите в ранните сутрешни часове. Така ще бъдете възможно най-бодри, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

Малките дози АЛКОХОЛ съвсем не са безопасни. Макар да ги смятате за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват различни реакции при различните хора, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора.

Ако подозирате, че ще се изкушите в компанията и ще пийнете алкохол, ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСИГУРЕТЕ ШОФЬОР, който да остане трезвен до края на вечерта и да ви вози. Дайте автомобилните ключове на съпругата или определения да шофира още преди да сте употребили алкохол.

ПОСТАВЯЙТЕ ВИНАГИ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ И СИСТЕМИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕЦА!!!

Подобни статии

Top