МВР: Няма промяна в радиационния фон!

По данни, получени от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана  промяна на радиационния фон. Това съобщи в специално свое прессъобщение МВР.

Националният оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране.

Малко по-рано в социалните мрежи у нас се появи слух за увеличена радиация, в резултат на токсичен облак от Чернобил, който пълзи към страната. Според него около 19:00 ч. облакът щял да премине и над Пловдив. За да се предпазят пловдивчани трябвало да се приберат в къщи и да затворят прозорците си.

Репортер на DCNEWS видя, че в 19.00 ч. Главната улица в Пловдив си беше все така оживена, както и в останалите часове на деня. Паника сред хората нямаше, а повечето пловдивчани дори не знаеха за слуха.

Според информационните агенции горски пожар е обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил. Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна. В момента там на много места вали дъжд. Не е ясно какви са количествата на разпръсканата радиация от облака. По дани на Виктория Рубан, представител на украинската държавна служба нива на радиация засега не са се променили.

Информация в реално време за радиационната обстановка в Украйна може да бъде намерена тук.

Ежедневният бюлетин за състоянието на радиационната обстановка в страната можете да видите тук.  Според него от 10 дни няма особена разлика в радиационния фон над Пловдив.

 

Подобни статии

Top