МВР ще може законно да рови в личната ни кореспонденция

Промяна в Закона за електронните съобщения предвижда узаконяване на правото на МВР да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. Тя ще бъде разгледана от парламента тази седмица – пише economic.bg.

За да могат да проверяват личната ни кореспонденцията, ще бъде достатъчно службите да имат предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.

Очевидно вътрешното ведомство и службите бързат да въведат новите мерки, тъй като промяната е публикувана за обществено обсъждане на 21 март, гласувана е от правителството на 13 април и веднага е внесена в Народното събрание. След това е разгледана от транспортната комисия и предстои да бъде гласувана на първо четене, пише Труд.

Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности. Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.

Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: „За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление“.

Адвокатът Александър Кашъмов коментира, че в промяната няма яснота кой прави обосновано предположение и дали не се отварят врати за полицейски произвол. „Смущаващо е, че се бърза толкова много с материя, която е изключително чувствителна“, посочи юристът, експерт от Програма „Достъп до информация“. Според него трябвало много внимателно да се анализира дали новият текст не противоречи на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който казва, че личният живот и личната кореспонденция са неприкосновени.

Подобни статии

Top