Медиация – що е то?

35289

Хората все повече търсят услугите на центровете за извънсъдебно решаване на конфликти. Това стана ясно по време на втория семинар по проекта „Медиацията среща съдиите”, чиито домакин бе пловдивският апелативен съд. По време на обучението съдии от пловдивския съдебен окръг се обучаваха как да насочват за решаване част от делата към подготвени медиатори.

Но в България медиацията като начин за извънсъдебно разрешаване на конфликти е все още малко позната. Ползите от нея обаче са, че споровете могат да бъдат решени по-бързо и на по-ниска цена. Не само като финансови средства, но и като емоционален ресурс, който се влага в един спор.

Според зам.-председателя на Апелативен съд Пловдив Станислав Георгиев медиацията е по-щадяща процедура от един съдебен процес. В нея няма печеливши и губещи, тъй като и най-доброто съдебно решение винаги може да даде като резултат неудовлетвореност на някоя от страните, независимо колко професионално е направено то. Докато една медиация може да завърши със споразумение, което е споразумение на самите страни, посочи магистратът.

У нас все повече се увеличава интереса към този тип решаване на спорове. Цифрите в столицата показват почти двойно повишение на препратените дела и реално проведените медиации за последните пет години. Ако през 2010 година препратените дела са били 86 от 17 съдии, а реализираните медиации – 67, то през 2014 година броят на препратените дела е бил 135, а реализираните медиации – 112. 38-39% са били приключилите със споразумение медиации.

Според Милена Гунчева – председател на Център за спогодби и медиация към СРС – Медиацията е една нова култура, която тепърва навлиза у нас и това става доста бавно. Но тя се развива именно защото съдиите я подкрепят. Медиационните центрове в България не са малко. Има и много обучени медиатори – над 1000, към които хората могат да се обърнат.

В Пловдив няма център по медиация към съда, но съществуват отделни центрове медиатори. Предстои обаче да се създаде култура и разбиране от самите страни, че биха били по-удовлетворени, ако използват медиацията като средство за решаване на спорове, дори ако вече има започнало съдебно производство, поясниха от Апелативния съд в града под тепетата.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top