Медици: Излизаме на стачка! (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

Медици: Излизаме на стачка! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Със стачка заплашиха медици от МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив, ако не бъдат чути исканията им към общината. Днес те излязоха на мирен протест пред сградата на бившата Първа градска болница, за да заявят, че настояват принципалът /Община Пловдив/, да им преведе 350 хиляди лева до края на годината. Парите са необходими за изплащане на заплатите на персонала, както и забавените възнаграждения от май досега.

МБАЛ „Свети Мина“ на крачка от фалит, иска спешна субсидия

Около 300 души работят в здравното заведение. Част от лекарите обаче са започнали да напускат, съобщи старшата акушерка на АГО „Весела“ Флора Димитрова, която е и лидер на секцията на КТ „Подкрепа“ в лечебницата. По думите й митингът днес е само сигнал към принципала, че медиците имат мнение и че персоналът е важен. Същото смята и анестезиологът д-р Борислав Начев, както и колегата му, кардиологът д-р Цветан Деведжиев.

Регионалният лидер на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев поясни, че ако не се вземат спешни мерки, ще посъветват своите членове да си извадят изпълнителни листове, за да могат да получат дължимите суми за заплати. В момента те имат да получават около 30 на сто от възнагражденията си за май, юни и юли, но вече са взели пълните си заплати за август и септември.

От „Подкрепа“ настояват пред общината да направи всичко възможно за оздравяване на МБАЛ „Св. Мина“, тъй като тя има социална функция, а в нея се лекуват най-много социално слаби хора. Същото искат и от КНСБ, посочи регионалният лидер Боян Бойкински.

От синдикатите се чудят защо се говори за сливане или закриване на болницата, при положение, че общината не е заявявала такова нещо, а напротив, търси начин за оздравяването й. Медици и синдикалисти виждат в това корпоративни интереси.

Затова днес те изпратиха писмо до кмета Иван Тотев и председателя на Общинския съвет Савина Петкова писмо, в което изразяват безпокойството си от ситуацията и от липсата на визия какво ще се случи с МБАЛ „Св. Мина“ и настояват за изплащане на заплатите на персонала.

Според медиците тежкото състояние на МБАЛ „Св. Мина“ е наследено още от управлението на доц. Георги Йорданов, който натрупал дългове за ремонт на фасадата и на рентгенологията. След това пък е била закупена скъпа техника /скенер/ за рентгенологичното отделение, но се оказало, че инвестицията не е възвръщаема. Синдикални членове твърдят, че скъпата техника на практика не работи.

По времето на д-р Борис Джурджев, който бе управител на общинската лечебница до края на декември 2015 година, дълговете не се увеличили, но запазили размера си. В момента управителят д-р Галина Карауланова се опитвала да изплаща пари, дължими на НАП и едва смогвала да плаща заплатите.

След протеста хората се върнаха на работните си места, но възнамеряват да стачкуват ефективно, ако нищо не се промени.

 

 

Подобни статии

Top