Медици от Онкото: Не закривайте системата! Ракът няма почивен ден

11210156_10203746216526900_123334846_n

Комплексният онкологичен център ще бъде закрит. Подобна съдба чака също кожно-венерическия и психиатричния диспансери. Това предвиждат новите промени в Закона за лечебните заведения. Днес лекари от онкодиспансера протестираха символично на работните си места със сини лентички.

В новия проектозакон за лечебните заведения става дума за сливане на онкологичните центрове, разказаха лекари. По думите им на практика това означава да се ликвидира цялата мрежа, създадена още през 50-те години на миналия век.

Една работеща структура, една хубава спретната онкологична мрежа в страната с добра традиция и възможности в това отношение да бъде ето така, с лека ръка ликвидирана, възмути се д-р Антоанета Томова – завеждащ вътрешно отделение в диспансера.

Според д-р Парашкев Цветков – председател на КНСБ в КОЦ – Пловдив – 3:11 – диспансерът е в момента такава специализирана помощ за онкоболните може би е в България само. Понастоящем 3:25 /3:30 – специализирано онкологично лечение смятат да въвеждат страни като Германия, Англия. 3:37

Тези страни искат да направят структура и диспансеризация, подобна на нашата моще да стане така, че след 30 години да внасяме специалисти оттам, предупреди д-р Цветков. Той оповести становище на медиците до всички институции в сраната, в което те заявяват, че е неудачно да се закриват  структури, който са ефективни.

Ние сме против ликвидацията на онкологичните диспансери като самостоятелни лечебни заведения и настояваме да се запазят съществуващите онкологични мрежи в България, допълни д-р Ваня Балева – председател на етичната комисия в КОЦ.

Д-р Балева съобщи, че всяка година новорегистрираните онкоболни са около 30 хиляди, като заболяват все повече младите хора на възраст от 17 до 35 години. Ракът няма почивен ден, категорични бяха медиците, според които реформата ще доведе до листи на чакащите, а за онкоболните това е фатално.

По думите на кмета Иван Тотев обаче, диспансерите няма да се закриват, а само ще влязат в структурата на по-голямо лечебно заведение като например общинската болница „Св. Пантелеймон“. Проблемът е, че директорите ще загубят постовете си, допълни градоначалникът.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top