Медици обсъждат проблемите на външния вид под тепетата

medicinski_konfe (1)

Над 50 експерти от 30 страни от Европа, Америка,  Австралия и Нова Зеландия в продължение на 3 дни ще дискутират в МУ в Пловдив  проблемите на заболяванията, които засягат външния вид на човека.

Конференцията в Пловдив е част от Международната акция по програма COST и основната цел е да се дискутират не само чисто физическите, но и психологическите и социални проблеми, които имат хората с лицеви аномалии.

Темата на конференцията, която се провежда за пръв път в България е „Видими различия“. Това обхваща последиците от всички видове изгаряния, катастрофи, както и вродените заболявания, които се отразяват на външния вид.

При правилно отношение от страна на специалистите и обществото тези заболявания не се отразяват твърде негативно на пациентите и те успяват да се приспособят към средата, в която живеят, обясни проф.  д-р Юрий Анастасов, пластичен хирург и ръководител на Отделение по пластична хирургия към УМБАЛ – Пловдив.

Ще се опитаме да обясним, че хирургът не е просто хирург, а и психолог, който помага на пациента да приеме различието си и да устои на натиска на обществото, каза още проф. Анастасов.

След това се пристъпва към същинската работа на пластичния хирург, който трябва да направи така, че човекът да изглежда колко може по-близо до общоприетата норма, т.е. промените да са възможно най-малко забележими.

По време на конференцията ще се засегнат и въпроси, свързани с европейските практики по отношение на лечението на подобен вид заболявания.

Голяма част от лечението в Европа се поема изцяло от здравната каса, а в страни като Великобритания вече има специално създадени центрове и така се обособява отделна среда, в която пациентите получават комплексна помощ.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top