„Междузвездни войни: Силата се пробужда“ стана най-касовият филм в Северна Америка за всички времена

Последният епизод от киносагата „Межузвездни войни” вече може официално да се похвали с върхово постижение по приходи в САЩ. „Силата се пробужда“ измести с лекота досегашния рекордьор „Аватар” на Джеймс Камерън. Лентата на Дж. Дж. Ейбрамс надмина 760.5-те млн. долара, спечелени от научнофантастичния филм от 2009 година, стана ясно от съобщение, поместено на официалния сайт на продукцията.

Рекордът е поставен едва 20 дни след излизането на последната част от филма „Силата се пробужда”. От кинокомпанията „Дисни“ благодариха на феновете и отбелязаха, че единствено заради тях се е случило „истинско пробуждане на сагата“.

Новият епизод на „Междузвездни войни” разби рекорда и за най-големи приходи в дебютния си уикенд в световен мащаб, с продажби на билети от 529 млн. долара. Любопитен е фактът, че всички рекорди са поставени още преди пускането на филмна в Китай, което се очаква да стане факт на 15-и януари.

В същото време сагата превърна малък ирландски остров в топ дестинация. Кулминационна сцена от последната част на лентата е заснета на голяма, назъбена скала на остров Скелиг Михаел – националното съкровище на Ирландия, пише в свой материал агенция „Блумбърг”.

„Не мога да повярвам, че ни позволиха да снимаме там”, казва Ейбрамс за острова, където се намират руините на един манастир, построен от монаси между 6 и 8 век. Местните хора вече не смогват да отговарят на запитвания от страна на почитатели на сагата, които искат да посетят острова, станал част от снимките на популярната фантастика.

Подобни статии

Top