Международен фолклорен фестивал – Пловдив 2014

Над 3500 пловдивчани и гости на града присъстваха на гала-концерта във вечерта на закриването на XX-я Международен фолклорен фестивал – Пловдив 2014. Всички участници, с изключение на корейския състав, изиграха някои от най-атрактивните си спектакли.

Юбилейното издание протече с голям успех и интерес от страна на публиката. 7 държави представиха родния си фолклор – Грузия, Латвия, Сърбия, Гърция, Китай, Корея и България.

Всеки делничен ден от миналата седмица премина под знака на международния танцов форум. В късния следобед от дом „Левски“ тръгваше шествие на трупите, което преливаше в концерт на площад „Стефан Стамболов“, а от 20:00 часа формациите играеха на Античния театър.

България като домакин участва с няколко танцови състава – фолкорните ансамбли „Тракия”, „Войводинци”, „Странджа“ и колективите от „Хопни ми, тропни ми“.

Една от безспорните атракции на гала концерта в петък беше изпълнението на танцьорите от Шанхай. Танцовият спектакъл разказа приказката за Краля маймуна и неговите епични битки с небесните божества. Публиката беше впечатлена от пищността на костюмите, клоунадата и акробатиката на танцьорите.

Заслужени аплодисменти получиха младежите и девойките от Грузия, които изиграха огнения си танц. Темпераментните грузинци демонстрираха перфектна техника и изящество.

Зрителите са запознаха и с народното творчество на Прибалтика в лицето на гостуващите латвийци. В петък на сцената се качиха и съставите на двете ни съседки – Сърбия и Гърция. Липсваха само вече отпътувалите за родината си танцьорки тип „порцеланови статуетки“ от Южна Корея, които през предишните вечери обираха овациите с танца на гейшите.

 

Подобни статии

Top