Мексиканци обраха точките на фолклорния фест

Международният фолклорен фестивал в Пловдив за 22-ри път впечатли жителите и гостите на града под тепетата с музика, танци, костюми и не на последно място – колоритни изпълнители.

25-годишните Едуардо и Етна от град Мексико са част от фолклорния колектив  Мехико Линдо. По усмивките им личи, че са се влюбили в Пловдив още на първата среща и основна „вина“ за това имат гостоприемните жители на европейската столица на културата, които ги предразполагат да се чувстват като у дома си.

Феерия и багри от света при над 38°C в Пловдив

Мексиканският състав се състои общо от 30 човека, в Пловдив гостуват едва 8, но това по никакъв начин не им пречи да се представят блестящо.

Фолклорът на мексиканците обединява африкански, индиански и американски традиции. Танците са автентични, но са пригодени за сценично изпълнение и представят резюме на културата ни, споделя Едуардо.

Любопитното е, че върху мексиканския фолклор има и европейско влияние и се използва музика, типична за полката. Атрактивните участници се представят с два вида костюми по време на концертите.

Фолклорна фиеста се завихри в Общината

Интересно движение в танците на мексиканците е калабасеадо, което идва от северната част на страната, където е границата с Америка. То до голяма степен имитира хода на кравата и навсякъде е посрещано с бурни овации.

Припомняме, че утре от 20 часа на сцената на Античния театър ще се състои гала концертът и церемонията по официалното закриване на събитието. Там освен Мехико Линдо, своите танци ще представят и останалите гостуващи трупи.

 

Подобни статии

Top