Менда Стоянова разкритикува позицията на Лидия Руменова за Сметната палата

Председателят на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова отправи остри критики към председателя на Сметната палата Лидия Руменова за изявленията й срещу новия закон, който ще засегне палатата. На извънредна пресконференция в Пловдив тя коментира, че подготвяният от управляващите законопроект е опит за изчистване на партийните назначения на одитори.  Законът бе гласуван на първо четене в пленарна зала преди празниците и се очаква до две седмици да се приеме окончателно.

„Няма да позволим Сметната палата, която е важен регулатор на бюджета на държавата, да изпълнява партийни поръчки“, категорична бе Стоянова. По думите й позицията на Лидия Руменова, която е била дългогодишен съветник на Сергей Станишев, е некоректна.

Пловдивската депутатка от ГЕРБ отрече категорично, че моделът с тричленен ръководен състав на Сметната палата е неработещ и посочи, че две трети от институциите от подобен тип в Европа са или палати на генерален одитор, или с малки, стегнати колегии от 3 до 5 души. Припомняме, че тричленният модел бе заменен от правителството Орешарски с 9-членен.

Според председателката на бюджетната комисия в Сметната палата са били въведени международните одитни стандарти, а този модел е бил подкрепен от Европа. Стоянова разкритикува и становището на Лидия Руменова за заверката на финансовите отчети на малките общини с бюджет до 10 млн. лева. По думите й 90 на сто от тези бюджети отиват за заплати, затова било загуба на време от страна на Сметната палата да ги заверява.

Менда Стоянова определи като невярно и изказването на Руменова, според което с новия законопроект се премахва мандатността. Стоянова подчерта, че бюджетът на Сметната палата е самостоятелен и е част от държавната финансова рамка.

 

 

 

Подобни статии

Top