Менда Стоянова: Такситата са в сивия сектор - DC news

Менда Стоянова: Такситата са в сивия сектор

Голяма част от таксиметровия бизнес е в сивия сектор. Това заяви председателката на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова в Пловдив днес. По думите й цифрите били показателни. До 2007-ма година, когато бе в сила патентен данък за таксиметровите шофьори, в община Пловдив са постъпвали около 750 хиляди лева годишно. След тази година, когато влезе в сила корпоративен данък, парите от 1700 таксита в хазната са 26 хиляди лева. В НАП – Бургас, която обхваща също Ямбол и Сливен, са влезли 10 650 лева.

Припомняме, че цифрите бяха изнесени още преди няколко месеца с доклад на прокуратурата в Пловдив. Магистратите поискаха тогава да се промени законодателната база. Именно затова са сегашните промени, мотивира се Менда Стоянова.

Според нея масово регистрираните превозвачески фирми събират пари от водачите за осигуровки, които после не внасят в НОИ. Заради това бяха арестувани двама от големите превозвачи в Пловдив, а единият от тях вече е в затвора за укрити данъци в особено големи размери.

Сегашните промени в Закона за местните данъци и такси, които засягат таксиметровата дейност, целят да се даде възможност на малкия бизнес да съществува законово, посочи Стоянова. Те не изисквали регистрация като превозвач, а да се плаща еднократен годишен данък за всяка кола в съответната община. Размерът на този данък ще варира между 300 и 1000 лева и ще се определя от Общинските съвети.

Идеята е данъкът да остане в общинската хазна, а не /както досега/ да влиза в държавния бюджет. За да се засили контрола, ще има публичен регистър на такситата в ДА „Автомобилна администрация“ и друг регистър в общините. Във втория регистър ще фигурират и регистрационните номера на колите.

След като това стане превозвачите ще подават декларация със срока за разрешение, тъй като ще има възможност да се иска разрешително за по-кратко време – например за 3 месеца. Разрешителното ще се получава след заплащане на данъка, документ с името на водача ще има и във всеки автомобил.

Така ще се избегне двойното облагане с данъци на водачите. Всеки от шофьорите обаче ще трябва да плаща също осигуровки, но няма да се плаща данък общ доход и корпоративен данък.

Според Стоянова поправките в закона ще влязат в сила от следващата година.

Подобни статии

Top