Менда: 11 стотинки струва млечната салата в МВР-станция - DC news

Менда: 11 стотинки струва млечната салата в МВР-станция

Подкрепяме изцяло новия Закон за МВР,  с който трябва да се ивърши реална реформа във ведомството, заяви днес пред журналисти в Пловдив членът на вътрешната комисия в парламента Стефан Дедев. Той съобщи, че зад новия закон стояли ГЕРБ и коалиционните му партньори, а единствено ДПС и БСП били против.

Според Дедев целта на закона е да се стимулират полицаите на терен и да се диференцира заплащането и социалните придобивки на чиновници и служители под пагон. Дедев уточни, че 20-те заплати при пенсиониране категорично се запазват. Засега все още имало дискусии със синдикатите около петте допълнителни дни към отпуските, които трябва да отпаднат. Нямало още съгласие и за това пожарната да стане самостоятелна агенция. Това ще им даде възможност да кандидатстват по европейски програми самостоятелно, посочи Дедев. Ако това стане обаче огнеборците няма да получават сегашните си полицейски заплати и бонуси.

В Полицейската академия също ще има доста засегнати от новия закон. Там работели 500 преподаватели с полицейски заплати и бонуси, а се обучавали 500 курсанти. Това прави по един на човек, коментира Дедев.

Най-много загуби имало МВР от почивните бази в системата, където отивала една значителна част от бюджета на ведомството. Парите отивали за поевтиняването на услугите – спане и храна, коментира председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. „Знаете ли, че една млечна салата в МВР-станцията в курорта Св. Св. Константин и Елена струва 11 стотинки? Даже в Евксиноград не са такива цените, а са съвсем като на хотел!“, коментира депутатката. По думите й стая със спалня в Евксиноград била 140 лева на вечер, а едно кафе – 2.50 лв.

Подобни статии

Top