Месото на сувла – по-диетично и полезно (СНИМКИ)

Месото, изпечено на скара и на „сувла“ е много по-диетично от пърженото или приготвеното във  фурна месо, гарнирано с различни сосове и салца. В това е категорична Йорданка Величкова, собственик на гръцки ресторант в Атина. Дани и майстор Гиро, който върти уникални шишове – сувли, на които са нанизани наденици и различни видове месо, са част от атракциите на първия по рода си фестивал „Табиет“ в Пловдивския панаир.

Сувла всъщност е своеобразно механизирано барбекю. То е изключително характерно за гръцките острови – Крит, Кипър и т.н. Майстор Гиро и Дани Величкова залагат именно на такава кухня в ресторанта си в Атина.

„Караме уникални продукти и работим най-вече с български меса. Нормално е, все пак сме българи“, разказва ми майстор Гиро, докато наблюдава изкъсо печенето на сочните наденици и мариновано месо. Разкрива, че в родината имат малък месокомбинат, където си приготвят суровината – месата и надениците, а след това ги карат в Атинския ресторант.

Заведението било създадено от Йорданка, която преди 17 години станала гръцка снаха. 4 години по-късно решила да отвори ресторант, в който да предлага типична кухня от остров Крит, откъдето бил съпругът й.

„Всички мезета, които предлагаме, са характерни за този остров. В заведението приготвяме също типичните за Крит варена овца и варена коза“, разказва майсторката.

По думите й гърците предпочитат собствената си кухня, затова български специалитети не се готвят. Но скарата изобилства.

„Гръцката скара е по-различна с това, че имат доста сувли – месо, печено на шиш. Правим свински гърди, а също кукуреци от агнешки дроб и типично гръцко мезе от дреболии, увити в агнешки черва. Тук в Пловдив ще предложа също агнешко на сувла, свински врат, който отлежава в специална марината, както и овнешко. Всъщност на шишовете могат да се въртят всякакви меса, но ние предлагаме 6 вида“, обяснява Дани.

Според нея гърците много обичат кебап и луканика – също на скара. Те се правят от смес с два вида месо – телешко и свинско.

„Всъщност месото, приготвено на сувла, е изключително полезно. На практика то, освен, че се опича, се и опушва, пада цялата мазнина от него и остава всичко най-крехко. Затова е доста по-здравословно, диетично и много по-вкусно“, сигурна е Йорданка Величкова. И се надява пловдивчани да харесат и хапнат добре от гръцките специалитети.

Подобни статии

Top