Мигрант лежи с малария в УМБАЛ „Св. Георги“

Мигрант от лагера в Харманли е диагностициран с малария и се лекува в инфекциозното отделение на университетската болница в Пловдив, съобщи bTV. Чужденецът вече е излекуван и предстои за бъде върнат в бежанския център съвсем скоро.

„През 1965 година България е призната от СЗО за страна с ликвидирана малария, но поради широките връзки със страните от тропическите и субтропически региони, ежегодно в нашата страна се регистрират случаи на малария. В България през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци“, сочи информация на сайта на Министерството на здравеопазването.

Маларията е заразно заболяване, което се причинява от 4 вида маларийни плазмодии. Източник на заразата са болните хора и паразитоносителите. Заболяването се проявява с малариен пристъп (температурна треска), повтарящ се през строго определен интервал от време.

В продължение на две седмици от Агенцията за бежанците уверяваха хората, че в лагера няма хора с диагностицирани заразни заболявания. В  бежанския център в Харманли от месеци обаче върлуват различни зарази, за които държавните институции мълчат.

Това изкара хората от града днес на масов протест. Те се опасват най-много от заразите, които могат да пренесат мигрантите – краста, лашмайниоза и въшки. Протестът на жителите на Харманли прерасна в шествие, което спря пред  бежанския лагер,  който  хората наричат инкубатора на зарази. Протестиращите дадоха срок от три дни  лагерът да бъде поставен под карантина и поискаха оставки в държавната агенция за бежанците. Те заплашиха с гражданско неподчинение и блокади на пътища.

Подобни статии

Top