Миков: Затвор за говорене звучи малко страшничко

Михов коментира санкциите за говорене против банките

Преди приемането на текстове в Наказателния кодекс, които да регламентират сурови наказания за оповестяването на некоректна информация за финансовите институции трябва да се използва възможността за налагане на по-леки административни санкции. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков пред пловдивски журналисти.

Той припомни, че Българската народна банка има възможността да налага глоби до 10-20 хиляди лева, но досега не е използвала този механизъм. По думите му обаче проблемът е не толкова в липсата на санкции, а в това, че те не се налагат.

Миков не изключи възможността преди разпускането на парламента Наказателният кодекс да бъде променен. Но допълни: Затвор за говорене звучи малко страшничко. Не може всичко, което се случва в нашия живот да бъде така ограничавано и спирано само със заплахата за наказание и то лишаване от свобода.

На въпрос дали трябва да има наказания и за политици по повод банковата истерия, Миков отговори: Тези дни бяхме свидетели и на злоупотреба със ситуацията, която беше създадена от отделни политици. Все пак предизборна обстановка е, трябва да им се прости.

Председателят на парламента не се нае да прогнозира дали депутатите ще успеят да съберат кворум, за да довършат работата си, но подчерта, че трябва да се гласуват важни закони. Сред тях е и ратификацията на споразумения със Световната банка, които засягат редица инфраструктурни проекти. Той съобщи, че ще изпрати писма до парламентарните групи, за да ги уведоми за това, тъй като последиците ще бъдат лоши за България, а не за самите политици.

 

Подобни статии

Top