Миленко Йергович с премиера в България

MilenkoErgovicByUlrike_Rauch (1)

Хърватският писател от босненски произход Миленко Йергович ще бъде представен в България от родните издателства „Жанет 45″, „Летера“ и „Панорама“. Турнето на Йергович започва днес от София, където за него е организирана среща с автограф.

На 25 септември Йергович ще представи творчеството си в Студио 1 на Радио Пловдив. Премиерата е от 18:30 ч. Тогава ще му бъде връчен от името на ВУАРР на почетен знак за принос към миротворчеството и световната култура.

Хърватският автор ще бъде представен от литературния критик Митко Новков и преводачите Жела Георгиева, Рада Шарланджиева и Русанка Ляпова.  Те ще представят пред българската публика романите на Миленко Йергович „Орехови двори“ (издателство  „Летера“, 2015, превод от Рада Шарланджиева), „Сараевско Марлборо“ (ИК Жанет 45, 2015, превод Русанка Ляпова), „Буик ривера“ (издателство „Панорама“, 2012, превод Жела Георгиева.) и „Мама Леоне“ (Жанет 45, 2014, превод Русанка Ляпова).

Миленко Йергович (1966, Сараево) е роден и отрасва в Босна, но след студентските си години заживява в Хърватия, където именно се прочува като писател и публицист – през годините сътрудничи редовно както на сараевски и загребски вестници, така и на белградски и сплитски. Първата му публикувана книга е стихосбирката Обсерватория Варшава (1988), най-новите – автобиографичният роман в 1000 страници Род (2013) и сборникът с микроистории Тъкачницата за коприна на Леви (2014).

Произведенията му, близо 40 (поезия, проза и есеистика), са преведени на повече от 20 езика, включително български (Мама Леоне, Буик Ривера, Орехови двори). Сборникът Сараевско Марлборо (1994) е прозаичният дебют на Йергович, писан за и по време на обсадата на Сараево – той му донася огромна популярност и до днес се смята за негова върхова творба. На български книгата е публикувана за първи път в малък тираж през 1998 г. – настоящето издание е преработено, снабдено с бележки и допълнено с предговор от автора.

По повод фона, на който се разгръщат историите от Сараевско Марлборо, в едно интервю за италианската преса отпреди 20 години авторът казва:

“След смъртта на Тито през 1980 г. се завъди един шовинизъм, който аз наричам “примитивен” и чийто създател и глашатай е сръбският президент Милошевич. Той породи, като отражения, ред други шовинизми, които заразиха Хърватия и сега трагично разкъсват Босна. Светът не познава главните действащи лица в тази ужасяваща ситуация, поради което често я описва подсладено и мелодраматично… В Босна, да не беше нашествието на четниците[1], никога нямаше да избухне война. Никога за петдесетте години югославски живот тук не се е стигало до конфликт между различните етноси. И това не беше заслуга на комунизма, а на естественото съжителство на културите в Босна. Ако някой днес пише, че моята страна е раздирана от гражданска война, значи нищо не е разбрал от Югославия и особено от Сараево…”

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top