Милиони евро глоба ще плати България заради КТБ - DC news

Милиони евро глоба ще плати България заради КТБ

България ще плати милиони евро глоба заради КТБ

България ще бъде осъдена за неизплащане на гарантираните депозити на вложителите в Корпоративна търговска банка. Това казаха квесторите на банката пред представители на протестиращите, събощи Илия Зюмбилев, организатор на недоволството в Пловдив. Вложителите смятат да продължат с протестните действия, тъй като се опасяват, че парите им няма да бъдат възстановени, поради липса на средства в Гаранционния фонд.

Не е ясно какъв е дефицитът в авоарите на КТБ, заяви Илия Зюмбилев. По думите му на срещата с вложителите нито един от квесторите не е посочил каква е липсващата сума, тъй като в нито един от докладите на одиторите няма информация за това.

Според мен това е нереална сума и няма как да е реална. По отношение на одитите, защото питахме и квесторите има много неясноти, за които квесторите не можаха да отговорят защо. Например оригинали на кредитните досиета не се намират при тях, а са в прокуратурата, обясни Зюмбилев.

Не може да се прави одитен доклад на една банка, ако няма оригинали на кредитните досиета, категоричен бе той. По думите му няма информация защо тези досиета са при магистратите, а това поставя под съмнение точността на одиторския доклад. Вложителите не са получили отговор на нито един от въпросите си и считат, че не е направена нито една стъпка за оздравяване на банката.

Това което разбрахме от квесторите е, че България ще бъде осъдена за това, че не се изплащат гарантираните депозити. От порядъка на 300 – 400 млн. евро ще бъде глобата, която ще плати България, каза Зюмбилев.

Вложителите смятат да продължат с протестните действия, тъй като се опасяват, че парите им няма да бъдат възстановени, поради липса на средства в Гаранционния фонд. Той прогнозира, че ако политиците не вземат мерки, до Нова година ще има вълна от фалити и може да се стигне до най-лошото – да не се покрият гарантираните депозити.

 

Подобни статии

Top