Милиони за възстановяване на бедстващите села в Родопите

Милиони за възстановяване на бедстващите села в Родопите

Наводнени улици и къщи, срутени мостове и села, останали без пътна връзка с околността. Такава е обстановката след вчерашния, продължил повече от 5 часа проливен дъжд в Родопската яка над Пловдив.

От вчера вечерта в седем села от Община „Родопи” е обявено бедствено положение. Най-тежко е положението в Храбрино. Дъждът значително е покачил новото на водата в река Първенецка. В резултат е придошла висока приливна вълна, която е отнесла 56 метра от подпорната стена и е изяла половината пътно платно в началото на Храбрино.

Без вода са Храбрино, Дедево и Първенец. Силната вода е отнесла половината от пътя в Храбрино. В момента се използва обходен маршрут. Там обаче е невъзможно преминаването на специализирана спасителна техника или камиони с провизии.

Пламен Спасов – кмет на Община „Родопи“: „В момента правим друг обходен маршрут около километър и половина, пак черен път, там го изравняваме, разширяваме и насипваме. Според фирмата, която го прави ще е готов до утре сутринта.”

Михаил Кръстанов – кмет на с.Храбрино: „ Километър и половина водопроводната мрежа е откъсната дренажите с помпената станция са отнесени и положението е бедствено.”

Водоноски доставят вода на бедстващите села. На населението е раздадена и минерална вода. В Храбрино предстои изграждането на нов водопровод с дължина 1300 метра, след като ударната вълна е отнесла водохващането.

„Ще пуснем една временна връзка за питейна вода до детската градина от една вилна зона, те се захранват от пречиствателната станция с помпи. Там има вода”, каза още Кръстанов.

Управителят на ВиК-Пловдив Манол Генов увери, че водоснабдителното дружество ще се опита да изгради водопровода, започнат вчера до десет дни. Става дума за нов водопровод от пречиствателната станция за питейни води, която е под селото. Хората са обезверени и казват че трагедията е голяма. „Не виждате истинската беда на хората. На 200 метра оттук надолу има отнесени декари градини. Тук баражи имаше, които спираха силата на водата, почистиха ги, защото имаше голямо замърсяване и сега водата тук върви с голяма скорост и затова паднаха дуварите”, споделиха те. Пороят е отнесъл и моста, свързващ ромската махала и селата Брестовица, Перущица и Устина с Първенец.

Георги Стаменов кмет на с. Първенец: „ Чрез военните да направят временно някакъв понтонен мост, пешеходците поне да го използват, за да имат достъп до здравната служба, детската градини и автобусните спирки. Впоследствие ще пускаме докладни до Комисията по бедствия и аварии за възстановяване на големия мост.”

Възстановяването на щетите ще струва милиони, които според жителите са непосилни за Община „Родопи”.

Подобни статии

Top