Милион и половина кръвнина искат близките на Оги Лудия

1,5 милиона лева е общият размер на кръвнината, която поискаха на първото заседание по делото за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов близките му. По 300 хиляди лева иска всеки от наследниците на 42-годишния Оги Лудия, който имал два брака и две деца от тях, както и родителите му.

Харизанов бе застрелян на 17 август 2007 година от 51-годишния Божидар  Атанасов, който в момента е подсъдим и по делото за убийството на митничаря Георги Дребчев. Килърът екзекутирал Оги Лудия, докато бил в двудневен отпуск от затвора и се веселил на парти в хижа „Родопски партизани” над Пловдив.

Още след като се изправи пред съдебния състав в Окръжния съд днес Атанасов заяви: „Не давам ход на делото!“ и разсмя адвокатите Красимир Елдъров и Константин Давчев, които представляват близките на убития бизнесмен.

Оказа се, че по това дело Атанасов няма защитник и затова то бе отложено за 13, 14 и 15 юни. Адвокатката на килъра Розалина Апостолова била на екскурзия зад граница, като си купила билета преди да насрочат датата на процес. В писмо до съдебния състав юристката е отбелязала, че няма как да присъства и на следващите обявени дати – 26 и 27 април, тъй като била на дело във Варна. Апостолова представлява Атанасов и по делото за убийството на Георги Дребчев.

Днес на делото присъстваха съпругата на Огнян Харизанов – Юлия Ташева и синът му Атанас Огнянов Харизанов. Не дойдоха обаче дъщерята Богдана Крумова, майката Богдана и бащата Атанас Харизанови. Те са представлявани от адвокат Красимир Елдъров.

„Наясно сме, че няма как да получим толкова големи суми като кръвнина от Божидар Атанасов, но законовата практика дава възможност човешкият живот да бъде оценен по този начин при углавни криминални престъпления“, поясни адвокат Елдъров след заседанието.

В съдебната зала килърът настоя да даде на прокурора по делото Георги Пенев адрес на момиче, което /според Божидар Атанасов/ държавният обвинител не можел да издири две години. За същото момиче има данни, че може да обърне хода на делото, като даде алиби на Атанасов в нощта на убийството. Магистратът обаче отказа да се възползва от предложението на сочения за убиец Атанасов.

Повече за самото убийство четете ТУК!

Досега Божидар Атанасов има две присъди. Първата – за държане на наркотични вещества с цел разпространение, а втората – за участие в организирана престъпна група и разпространение на наркотици. Ако бъде признат за виновен в убийството на Оги Лудия, Атанасов може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна.

 

Подобни статии

Top