Милчо Левиев открива Пловдивски джаз вечери

Милчо Левиев открива Пловдивските джаз вечери

Четири дни ще продължи тазгодишният фестивал „Пловдивски джаз вечери“, който през годините стана една от емблемите на града. В десетото юбилейно издание ще се представят големи имена на джаза, включително един от водещите джаз китаристи Франк Гамбали, който идва за първи път в България.

Всички концерти са в Градския дом на културата „Борис Христов“. Откриването на фестивала е на 9 октомври с представянето на албума на Милчо Левиев „Песента на шута“ (Song of the Clown).

„Щастлив и удовлетворен съм, че доживях да реализирам този проект, идеята за който се роди още от 2004-та година, а активната работа е от 4-5 години“, доволен е Левиев. Композициите в албума са своеобразен диалог чрез джаза с музиката, писана от големия български композитор Панчо Владигеров за постановки на най-авангардния иноватор в театралното изкуство на 20 век Макс Райнхард.

Милчо Левиев: „Не съм променил една нота от П.Владигеров, а звучи като джаз още тогава. Това за мен е от голямо значение, че имаме такъв уникален композитор, който представя не само българската музика, а един композитор от световна величина, който прави фузия“. В проекта участват актьорът Ицко Финци, внуците на Панчо Владигеров – Александър и Константин, певицата Вики Алмазиду, Петър Салчев, Веселин Веселинов – Еко и Стунджи.

С концерт в петък „Акустична версия“ ще отбележат своята 30-годишнина, а в събота ценителите на голямото изкуство ще имат възможност за първи път да видят и чуят на живо виртуоза на китарата Франк Гамбали. Фестивала ще закрие Теодосий Спасов с най – новия си проект, който е микс от традиционна балканска музика с влияния от световния джаз, поп и етно и е реализиран с едни от най-активните пловдивски музиканти – Николай Карагеоргиев, Мирослав Турийски, Александър Леков и Начо Господинов.

Подобни статии

Top