Милчо Левиев открива Пловдивски джаз вечери - DC news

Милчо Левиев открива Пловдивски джаз вечери

Милчо Левиев открива Пловдивските джаз вечери

Четири дни ще продължи тазгодишният фестивал „Пловдивски джаз вечери“, който през годините стана една от емблемите на града. В десетото юбилейно издание ще се представят големи имена на джаза, включително един от водещите джаз китаристи Франк Гамбали, който идва за първи път в България.

Всички концерти са в Градския дом на културата „Борис Христов“. Откриването на фестивала е на 9 октомври с представянето на албума на Милчо Левиев „Песента на шута“ (Song of the Clown).

„Щастлив и удовлетворен съм, че доживях да реализирам този проект, идеята за който се роди още от 2004-та година, а активната работа е от 4-5 години“, доволен е Левиев. Композициите в албума са своеобразен диалог чрез джаза с музиката, писана от големия български композитор Панчо Владигеров за постановки на най-авангардния иноватор в театралното изкуство на 20 век Макс Райнхард.

Милчо Левиев: „Не съм променил една нота от П.Владигеров, а звучи като джаз още тогава. Това за мен е от голямо значение, че имаме такъв уникален композитор, който представя не само българската музика, а един композитор от световна величина, който прави фузия“. В проекта участват актьорът Ицко Финци, внуците на Панчо Владигеров – Александър и Константин, певицата Вики Алмазиду, Петър Салчев, Веселин Веселинов – Еко и Стунджи.

С концерт в петък „Акустична версия“ ще отбележат своята 30-годишнина, а в събота ценителите на голямото изкуство ще имат възможност за първи път да видят и чуят на живо виртуоза на китарата Франк Гамбали. Фестивала ще закрие Теодосий Спасов с най – новия си проект, който е микс от традиционна балканска музика с влияния от световния джаз, поп и етно и е реализиран с едни от най-активните пловдивски музиканти – Николай Карагеоргиев, Мирослав Турийски, Александър Леков и Начо Господинов.

Подобни статии

Top