Министерство на културата: Общината е трябвало да провери документацията преди 2010 г.

Общината е трябвало да провери документацията на съборения тютюнев склад в Пловдив преди 2010 г. Това заявиха от Министерство на културата тази сутрин пред Нова телевизия.

Според културното ведомство сградата е била заведена под номер 33 в списъка на паметниците на културата. Документът за това изплува вчера, след като преди това собствениците развяваха друг документ, със същия изходящ номер от Министерството, удостоверяващ, че складът не е паметник. Този документ е приложен и към преписката, въз основа на която е издадено разрешителното за строеж през 2010 година от главния архитект на Община Пловдив Румен Русев.

На практика излиза, че документът е фалшив, ние вече разполагаме с истинския, посочи архитектът. Той обаче не можа да отговори на въпроса дали общината е длъжна да знае кои са паметниците на културата, които са на нейна територия. Според културното ведомство това е именно задължение на администрацията, която е трябвало да провери дали сградата има статут, който я защитава, още преди да издава разрешително за строеж.

Такава проверка не е направена и общинските служители са се предоверили на документацията, подадена от собственика на вече срутената сграда, без да го проверят, стана ясно от думите на арх. Русев.

Тепърва прокуратурата ще изяснява кой е виновен, след като вчера беше започната проверка по случая. (Вижте повече ТУК). В момента строежът на сградата е спрян, сформирана е и междуведомствена комисия, която изяснява случилото се.

Повече по темата вижте още ТУК, ТУК и ТУК, а също ТУК и ТУК!

Подобни статии

Top