Министър Лукарски: Инвестицията на OSRAM е огромно признание за България

„Изграждането у нас на първа производствена база на OSRAM не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония по първа копка на завод на световния лидер в производството на осветителни тела OSRAM край Пловдив.

Близо 900 ще са новите работни места само в производственото звено на OSRAM, което се планира да заработи през 2017 г. Очаква се инвеститорът да бъда сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите и да получи приоритетно административно обслужване и частично възстановяване на осигурителните вноски за работниците.

 

На събитието присъстваха още заместник-областният управител на Областна администрация Пловдив Георги Пилев и кметовете на общините Пловдив и Марица, на територията на които се реализира проектът – Иван Тотев и Димитър Иванов.

„Изборът на България за реализиране на проекта на този проект е изключително позитивен сигнал за останалите инвеститори, които разглеждат Югоизточна Европа като потенциална локация за установяване на нови производства“, каза още министър Лукарски.

По негови думи финалното решение на компанията е и доказателство, че прилаганите от правителството икономически политики дават резултат.

За 2015 г. България отбеляза ръст от над 23% на преките чуждестранни инвестиции, като общият им размер достига 6-годишен връх от 1,593 млрд. евро. Министърът посочи, че германските инвестиции в страната ни нарастват, като делът им от преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. е над 11%.

Министърът изрази увереност, че разкритите нови работни места в тези производства ще имат сериозен социално-икономически принос не само на регионално, но и на национално ниво.

 „Избрахме България и по-конкретно Пловдив заради централната й локация и достъпа до ключови европейски транспортни коридори“, заяви на откриването Геерт Ван Дер Меер – управител и старши вицепрезидент на Бизнес звено „Дигитални Системи“ на OSRAM.

OSRAM е немски производител на осветителни тела – на българския пазар са от 1998 г. и в момента достига двуцифрен пазарен дял у нас.

Подобни статии

Top