Министър Москов: Онкодиспансерът остава!

onko

Комплексният онкологичен център в Пловдив няма да бъде закриван и ще запази своята юридическа самостоятелност. Това стана ясно след среща на ръководството и екипа на онкодиспансера с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов в Пловдив. До срещата се стигна, след като миналата седмица управителят на диспансера д-р Калин Калинов, отправи към Москов покана да посети лечебното заведение и да се запознае със структурата му.

Онкоболни, представители на пациентски организации, синдикати и лекари чакаха здравния министър Петър Москов пред Комплексния онкологичен център.

Не желаем преместването, преструктурирането пребазирането, както искат така да го наричат на настоящата структура на Онкодиспансер Пловдив, обобщи Ваня Пачева от Сдружението на пациентите с онкологични заболявания.

Три часа продължиха ожесточените дебати по време на срещата на здравния министър Петър Москов с ръководството и екипа на Комплексния онкологичен център. Разговорът премина на висок тон, но при закрити от медиите врати. Накрая някои излязоха объркани, други усмихнати.

Ако сме тръгнали от позицията, че всички бивши диспансери трябва да претърпят една и съща процедура на промяна, а позицията на диспансерите е била, че нещата трябва да останат както досега, след тази среща постигнахме разумен компромис и за двете страни. В закона текстът, който в момента гласи, че всички бивши диспансери престават да съществуват, ще претърпи промяна. Ние дори се разбрахме заедно с представителите на всички бивши диспансери да обсъдим конкретните юридически промени, там ще бъдат заложени спрямо критериите на бъдещата национална здравна карта, вариантите – сливане, функционално обединение и всички други възможни формули, по които да гарантираме комплексността на лечението, обясни Петър Москов.

Управителят на онкодиспансера д-р Калин Калинов бе доволен:

На практика това означава, че ние си запазваме своята юридическа самостоятелност, запазваме се като лечебно заведение и ще продължим да съществуваме като такова. Това, което ни липсва в стопроцентовата комплексност ще я допълваме с допълнителни взаимоотношения, които ще бъдат декларирани чрез договори с други лечебни заведения, обясни управителят на КОЦ – Пловдив.

Някои от лекарите обаче бяха объркани.

Аз не получих гаранции, че ще изтеглят своето предложение в проектозакона за отмяна на тази поправка, сви рамене председателят на Лекарския съюз в онкодиспансера д-р Евгений Динев.

Според министъра някои диспансери в по-малки градове, които се намират в общи сгради с многопрофилни болници вероятно все пак ще бъдат слети, но това не важи за онкологичния център в Пловдив. След срещата стана ясно, че символичните протести на лекарите в онкодиспансера продължават, докато не се убедят, че обещанието на министъра ще бъде изпълнено.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top