Министър Москов: Ще има нов регламент за линейките - DC news

Министър Москов: Ще има нов регламент за линейките

Министър Москов за нов регламент в спешната помощ

С новата година се възобнови дебатът за пушене на закрито , защото депутати от „Атака” поискаха с проектозакон заведенията задължително да имат отделно място за пушачи. Подкрепа има и от представители на БСП в Парламента. В Пловдив здравният министър Петър Москов категорично отрече, че е възможна промяна в закона, но счита, че не е належаща оценка на ефективността му.

От началото на тази година болничните листове се подават по електронен път от лекарите в Националния осигурителен институт, а издадените на хартиени бланки не важат. Пациенти и лекари алармират, че системата е въведена без гратисен период и има проблеми с издаването на документите

Това не е от електроните болнични листове , а от невъзможността за връзка между НОИ и общопрактикуващите лекари. Това е разликата, когато едно нещо се прави добре или само се нарича такова. Защото електронизацията на България, за която са дадени милиони левове, всъщност е възможността от едно учреждение да ви издадат документ и той да се занесе в друго учреждение, коментира Москов.

Той съобщи още, че ще се прецизират случаите, на които ще се отзовават линейките на спешна помощ. Регламентът ще бъде готов до 6 месеца.

В момента под спешност се разбира всяко едно нещо , което като пациенти ни се струва да извикаме цял медицински екип със съответната логистика. От една страна ясно ще дефинираме какво е спешност. Но е важно да се знае, че всеки български гражданин , който не е здравно осигурен ще може да ползва услугите на спешната помощ , но с ясна дефиниция, обясни министърът.

 

 

 

 

Подобни статии

Top