Министър Петкова: Готовността за зимата на EVN е добра (СНИМКИ)

12033326_10204487473857870_1106931182_n

Като доста добра определи министър Теменужка Петкова готовността на електроенергийния системен оператор за есенно-зимния сезон. Министърът на енергетиката пристигна в Пловдив, където посети диспечерския център за управление на електроразпределителната мрежа, както и Кризисния щаб на EVN. Припомняйки тежката ситуация през март, тази година, Петкова бе категорична, че е направено много, за да бъдат решени проблемите.

Впечатлена съм от действията, които ЕВН е предприело за предстоящия есенно-зимен сезон. Всички помним зимата на 2015-та – месец март. Тогава, когато точно в района на ЕВН бяха най-големите проблеми, най-тежките последици. Над 1179 населени места останаха без електрическо захранване, повече от 270 000 абоната бяха без ток. И най тежко беше положението на територията на EVN.

Това, което сега видях е много обнадеждаващо. Бих искала да подчертая това, че на територията на Смолян, Мадан, Рудозем, там, където бяха най-тежките последици, колегите, съвместно с МРРБ и МЕ, са успели да предприемат действия така, че близо 30 км от далекопроводите да бъдат окабелени. Това ще доведе до много сериозна устойчивост на този процес. Това означава, че ние за години наред сме минимизирали риска от това, да се повтори зимата на 2015 година с падналите дървета и скъсаните електропроводи.

Министър Петкова посочи, че  е впечатлена от обученията на специалистите от електроразпределителното дружество, които са направени в реална, кризисна ситуация.  По думите й това е изключително важно за адекватността и бързата реакция на екипите. Тя припомни, че експерти на Министерство на енергетиката извършват проверки в трите ЕРП-та и Енергийния системен оператор.

Проверяваме готовността на ЕРП и на ЕСО във връзка с предстоящия сезон. Приключиха проверките в ЧЕЗ и ЕНЕРГО ПРО. От вчера колегите са на територията на ЕВН, проверили са областите Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, сега предстоят проверки в Смолян, Мадан, Рудозен. Така че ще видим какво се е случило реално на терен. Това, което мога да кажа е, че готовността на ЕСО и ЕРП-тата е доста добра, това, което искаме ние да направим като правителство е, че искаме да предприемем превантивни мерки, не искаме да тичаме след събитията. Искаме да видим каква е готовността на системата сега, така че българските граждани и българския бизнес да бъдат спокойни за зимата.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top