Министър Петкова: Либерализацията на енергийния пазар е конкуренция

„Хората не трябва да се плашат от либерализацията на електроенергийния пазар, това заяви в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която дойде на проверка в централата на EVN. По думите й освобождаването на пазара означава конкуренция между доставчиците, които ще се стремят да предложат по-добри цени на битовите абонати. „Това е само в полза на клиентите, които обаче не са задължени задължително да правят избор, посочи Петкова. И допълни, че абонатите няма да плащат таса, за да сменят доставчика си на ток.

Според министъра цената на тока ще се определя от търсенето и предлагането. Либерализацията обаче щяла да става поетапно. Като начало трябвало се създаде електроенергийна борса, която бързо да стане работеща. Такава у нас вече имало от няколко дни. Начинът, по който страната ни ще премине към пълна либерализация, трябва да бъде определен до април. Вече има договор със Световната банка, която ще ни предложи модел на преход от регулиран към свободен пазар, посочи Петкова.

Пред нея EVN отчете дейността си по организация на аварийните екипи и отчитане в срок на електромерите по време на празниците.  Важен извод от авариите е, че кабелирането (полагането на проводниците под земята) на уязвими участъци от въздушни електропроводи е силна гаранция за избягване на аварии, причинени от лоши атмосферни условия. Като пример беше отчетено, че вследствие на положените под земята 30 км електропроводи (които заместват 50 км въздушни електропроводи) през лятото на 2015 г. в Родопите, аварийността на 17 януари 2016 г. в този район беше минимална. Инвестираните от EVN България средства в кабелиране на електропроводи и други технически дейности през лятото на 2015 г. възлизат на 5 млн. лв. В това се включва подмяна на стълбове, 100% физически инспекции на електропроводи и съоръжения.

В рамките на посещението бяха дискутирани и резултатите от съвместна проверка на Министерството и КЕВР за работа с клиенти по време на коледните и новогодишни празници.  Анализът показва, че EVN България се е придържала към Правилата за измерване на КЕВР за отчитане на електромерите в нормативно определения срок.

Министър Петкова проследи процедурата за отчитане на електромер на битов клиент в жилищна сграда в центъра на Пловдив. Демонстрирано беше свалянето на показанията за потреблението чрез мобилен оптичен терминал, който елиминира възможността за човешка грешка при сваляне на данните.

Подобни статии

Top