Министър Тахов: Между 6,1 и 6,3 милиона тона среден добив зърно се очаква тази година

Служебният министър откри жътвената кампания в нивите край Златитрап

Средно по над 500 кг от декар се очаква да е тазгодишният добив от зърно, посочи земеделският министър Георги Тахов. По му качеството на зърното тази година е много добро.

Министър Тахов каза, че българските зърнопроизводители изнасят продукцията си в над 30 държави и изрази надежда да се запазят квотите.

Складовете за съхранение на зърно са свободни на 80%, затова не трябва да има притеснения за прибирането и съхранението на реколтата, заяви още земеделският министър.

Откриването на жътвата тази година е под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“ Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив.

Заедно с откриването на жътвената кампания бе направено и ритуалното зажънване на пшеницата в полето край село Златитрап. Тържествен водосвет бе отслужен за здраве и берекет за началото на кампанията от отец Ерм.

С музикалната програма на танцовия състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева, бе закрита и празничната част на събитието.

Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа.

Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците.