Министър Чобанов одобри 30-те милиона за Пловдив

Министър Чобанов одобри заем за град Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев

Община Пловдив ще изтегли заем в размер на 30 милиона лева от Европейската банка за възстановяване и развитие. Кредитът е одобрен от финансовият министър Петър Чобанов след 2 години на кореспонденция и няколко отказа .

Средствата реално ще бъдат получени след окончателно разрешението на борда на банката, което се очаква да бъде в края на юли или началото на септември месец. Според предварителните договорки срокът на погасяване на заема е седем години , три от които са гратисен период.

Дългосрочният общински дълг в размер на 30 милиона лева е предназначен за финансирането на проекти за възстановяване на пътната инфраструктура на Община Пловдив. Кредитът ще бъде усвоен за три години. Парите ще се изплащат в рамките на 10 години , а лихва е в размер на 2,6 на сто.

Министърът на финансите е преценил най-накрая, че Пловдив е финансово стабилна община и че Пловдив може да си позволи такъв проект. Всички показатели са според нормите , което спомага за положителното становище, обясни кметът Иван Тотев.

Той очаква до есента да приключат обществените поръчки и в началото на зимата да започне работата по първия обект, който според първоначалните разчетите е „Коматевско шосе”. Преасфалтирахме пътя към Овощарския институт , защото се предвижда при ремонта Коматевско шосе да бъде затворена нацяло. Рекострукцията, която предстои е много тежка. Ще се подменя паважната настилка с асфалтова, осветлението, тротоарите . Ще бъде изграна и канализация , която не съществува в момента там, допълни градоначалникът.

Предвижда се средствата да бъдат използвани и за ремонт на части от булевардите „Шести септември“ и „Руски“, както и изграждане на нов булевард „Северен“ – от моста „Адата“ до „Карловско шосе“. Според разчетите годишният размер на плащанията по заема няма да надвишават 15% от средногодишния размер на собствените приходи на община Пловдив.

 

 

Подобни статии

Top