Мирела Демирева шеста на Диамантената лига в Стокхолм

Лекоатлетката ни скочи 1.90 метра, шансовете ѝ за олимпийска квота се увеличиха

България отново имаше участник в най-престижното състезание по лека атлетика. Седмица преди финала на скока на височина за жени на Европейското първенство в Рим Мирела Демирева се класира на шесто място на Диамантената лига в шведската столица Стокхолм.

Атлет номер 1 на България за 2016, 2018 и 2021 година се справи с 1.90 от втори опит и зае шестата позиция. Демирева започна с успех на 1.86 и на 1.90 метра, след което не успя на 1.94.

Победителка стана световната и европейска шампионка Ярослава Магучих с 2.00 метра. Украинката Магучих направи и два неуспешни опита на 2.03. Втора завърши германката Имке Онен с 1.94 метра, а трета със същия резултат се нареди украинката Ирина Герасченко. 

С този резултат и класиране Демирева ще се изкачи още по-високо в ранглистата и шансовете ѝ за олимпийска квота вече са огромни. Това ще бъдат третите олимпийски игри за Мирела Демирева, която покри норматива за Игрите в Лондон 2012, но след квалификационния срок, през 2016-а завоюва сребърен олимпийски медал в Рио де Жанейро, а през 2021-а бе отново най-добре представилата се българска атлетка в Токио с финал в скока на височина.

Източник: БТА