Мисия „Млад учител“: Илиан Пехливанов от Търговската

„Учителската професия е тази, която създава всички други професии.“

Така най-точно определя работата си като учител 24-годишният Илиан Пехливанов от Пловдив, който е преподавател в Националната търговска гимназия в града.

Илиан е завършил висшето си образование във Варна, бакалавър – „Счетоводство и контрол“ и магистър – „Счетоводство и анализ“.

Младият учител е възпитаник на гимназията, в която в момента преподава. С усмивка признава, че може би не е бил сред най-послушните ученици, но това не му е попречило да вземе пример от преподавателите си.

„Да стана учител беше най-лесното решение, защото се влюбих в тази професия още докато бях в гимназията. А и няма нищо по-приятно от това, да се занимаваш с нещо, което обичаш.”

2015-та е първата учебна година за Илиан като учител. В началото най-странното усещане е било, че вече той води часа, а не просто присъства в класната стая.

„Първият въпрос и на децата, и на родителите винаги е: на колко години сте?“, споделя преподавателят от Търговската гимназия, но е категоричен, че възрастта му не е била причина за пренебрежително отношение към него.

Признава, че от голяма помощ в часовете е това, че неговата възраст е по-близка до тази на учениците му, отколкото до тази на родителите им.

„Приемат ме като техен приятел. Казал съм им, че ако искат аз да ги уважавам, трябва и те да ме уважават. Обяснил съм, че ако нарушават дисциплината и говорят в час, това е неуважение. Така че дори и да станат малко по-разговорливи, аз не им се карам, а ги моля като приятел да си изкараме часа нормално до края. И така без да има сърдити си продължаваме часа като всички пишат и ме слушат“, казва Илиан.

Друга важна част от методите за привличане на вниманието на учениците е и това да подготвиш материала по интересен и атрактивен за децата начин.

Илиан признава, че за да направи уроците по-интересни, подготовката отнема голяма част от свободното му време. Но най-важното е резултатът, а той е удовлетворяващ.

Извън учебната програма преподавателят по икономически специалности иска да покаже на децата, че да живееш в България, да правиш това което обичаш и да успееш тук, не е невъзможно. Категоричен е, че има бъдеще за младите хора в България.

Илиан възнамерява да продължи да работи в училището, но прави планове да завърши и докторантура, която ще му даде възможност да преподава и в университет.

„Ако желаеш да се занимаваш с преподаване и се отдадеш изцяло на професията, то ще намериш начин да се издържаш с това, което обичаш да правиш.“

Синеокият чаровник признава, че учителската заплата е прекалено малка, но това го амбицира да заппочне да се занимава и с още дейности, които да му носят допълнителни средства.

„С воля и амбиция винаги на първа позиция.“ – това е девизът не само на Търговската гимназия, но и на Илиан. Той разкрива, че се опитва да вземе най-доброто от методите на своите учители и да го използва в часовете.

Учителите – вече настоящи колеги на младия преподавател, са щастливи, че техните ученици се връщат в класната стая като техни колеги.

В малкото свободно време което използва за себе си Илиан обича да спортува. Преди е тренирал баскетбол и бойни изкуства, но сега няма време и се занимава само с фитнес.

Илиан Пехливанов е изцяло отдаден на професията си. Той е благодарен за това главно на своите учители – вече колеги.

 

 

 

Подобни статии

Top