Мистериозна смърт в пловдивския психодиспансер

Медицинска сестра е била нападната от буйстващ мъж в пловдивския психодиспансер. Веднага след това част от пациентите се нахвърлили с юмруци върху него, съобщи bTV. Ден по-късно мъжът починал в болницата. Нито една институция обаче не е била уведомена за масовия бой.

Скандалният случай е станал преди няколко дни. По времето, когато е била нападната медицинската сестра, в отделението е имало само една санитарка. Затова на помощ се притичват други пациенти.

Все още не е ясно от какво е починал 60-годишният Спас Радушев от Лъки, тъй като близките му не са били уведомени за инцидента и не са поискали аутопсия, а мъжът вече е погребан.

Медицинската сестра Маргарита Йончева работи в мъжкото отделение. Тя е нападната от пациента, докаран от полицаи принудително в отделението, докато му вземала кръв. „Явно това отключи нещо в него и той ме попита: „Коя си ти, че да ми вземаш кръвта?“ и ме нападна. Удряше ме с юмруци в главата, докато не дойдоха всички болни да ми помогнат“. 

Веднага след това настанало истинско меле – другите пациенти се нахвърлил върху Спас да го бият и така спасили сестрата от по-тежки удари. Дошли и пациенти от детското отделение. По думите на сестрата защитилите я пациенти били над десет души и едва са го хванали, тъй като той бил свиреп. Едва на другия ден сестрата разбрала, че Спас е починал.

Ден след това болният починал, а управата на Психодиспансера не уведомила никого за инцидента между пациента и медицинската сестра. Управителката – Марияна Господинова, дори твърди, че пациентът все още се лекува в мъжкото отделение.

Роднините на Спас Радушев са останали шокирани от новината, че кроткия на вид човек е нападнал и бил медицинска сестра. Било им спестено също, че другите пациенти са му нанесли побой. Пред тях лекарите разказали друга история.

„Както си е стоял паднал и два часа са го свестявали, но той вече не издържал“, разказва синът на Спас – Красимир Радушев.  Когато той прибрал баща си, открил, че лявото му око е насинено. „Усъмних се малко, но те са лекари“, допълва Красимир. 

Управителката съобщава пред bTV, че разследващите ще се произнесат, но нито прокуратурата, нито полицията са били уведомени за двойния инцидент.

В момента Криминална полиция вече разследва инцидента. Директорът на РЗИ – Пловдив д-р Аргир Аргиров обяви, че инспекторите от дирекция „Медицински дейности“ ще направят проверка на случая и едва след това РЗИ ще се произнесе по него. Ако се докаже, че е насилствена смъртта, инспекцията ще изпрати наличната документация в Изпълнителната агенция по медицински одит, която да извърши проверка на инцидента.

След седмица, на 22 ноември, предстои конкурс за нов управител на Центъра за психично здраве. Досега няма заявления от желаещи да заемат длъжността.

Подобни статии

Top