Мистерията за Нефертити (ВИДЕО)

Принцеса Нефертити

Нефертити (1370 -1330 пр. н.е.) била царица, съпруга на египетския фараон Ехнатон. Нефертити и съпругът й са известни с религиозната революция в Древен Египет, тъй като се покланяли само на един бог – Атон или Слънчевият диск. Двамата са отговорни за налагането на една цяла нова религия, която променя пътя на Египет за векове напред.

Ехнатон и Нефертити заедно достигат до най-богатия период в египетската история.

Според някои източници след смъртта на Ехнатон, Нефертити приема името Сменхкара и управлява еднолично като фараон, преди да предаде властта на Тутанкамон. Дебатите дали Нефертити е майка на Тутанкамон продължават и до днес.

Нефертити е окичвана с много и различни титли: Любимата на краля, Любовницата на Горен и Долен Египет, Дамата над всички останали жени, Принцесата по наследство, Красавицата, която идва оттам, Идващата красота.

Нефертити става известна с бюста си, който в момента е в музея Neus в Берлин. Бюстът е едно от най-копираните произведения на изкуството в Древен Египет. За негов автор се смята скулпторът Тумос, тъй като бюстът е открит в неговото ателие.

Източник: sciencedump.com

Подобни статии

Top