Мистика и древност се преплитат под връх Драгойна за Илинден

Мистичен и древен фестивал очаква любителите на българския фолклор на голямата поляна под връх Драгойна в уикенда след Илинден. Това съобщи за DCNEWS създателят и организатор на събитието Георги Георгиев. Фестът се казва „Угар“ и се организира за трети път, но за първи ще бъде в Пловдивско.

„“Угар“, означава плодородна земя. Това е да изкорениш плевелите от нея, да я изореш, да я оставиш да почине, да я засееш с хубави семена и накрая – да пожънеш добра реколта“, твърди Георги. Той избрал мястото за провеждане на фолклорния форум така, сякаш нещо го водело свише.

„Когато прочетох книгата за Ангел войвода, се качих на покрива на блока, в който живея в Димитровград и оттам видях връх Драгойна. Идвал съм с приятели и съм преспивал на поляната под него. Това е място, пропито с делата на войводата, с това как се е съветвал по хайдушки със съратниците си, с дарителските кампании, които са правили за църкви, читалища и училища. За мен това е история! Там е било средищен център, хората са живели там и са търгували с далечни цивилизации, мястото просто ми хареса. Случайно го посетихме, после разбрахме, че няма нищо случайно“, обяснява избора си на място Георги.

Той кани всички жители на Пловдив, Първомай, Стара Загора, Чирпан, Димитровград и Хасково, да посетят фолклорния форум, да дойдат облечени с народни носии или просто с това, с което им е удобно.

„Организирали сме хайдушка среща. Когато се съберем хайдутите, те могат да дойдат само с бяла риза, само с черен панталон и боси. Какъвто и пояс да си сложиш, какъвто  и пищов, колкото и голяма да ти е сабята, трябва да имаш сърце!  Само със сърцето си да дойдат е достатъчно, те ще влязат в моята хайдушка дружина“, усмихва се младият мъж.

Той е на 35 години. 33-тата му година – т. нар. Христова възраст, била преломна за живота му. Тогава за първи път решил да се хвърли за кръста на Йордановден и успял да го вземе. На 33 се родила и идеята за фестивала „Угар“, макар че първоначално се провеждал в Димитровград. Същата година отишъл в село Българи, за да гледа нестинарите. Взел си за всеки случай народната носия и хукнал по жарта с тях.

„Цялата мистика там увлече и мен да танцувам в огъня. Почуствах ритуала,  усетих го. Ако си влязъл с вяра, сякаш стъпваш на ледчета. И краката ти не изгарят. Вярата ти, енергията ти се повишава и организмът успява да издържи на температурата. Когато се помолиш, краката ти изстиват от коляното надолу“, разказва Георги. Той се молил около час и това му подействало изключително пречистващо.

„Когато тъпанът и гайдата засвириха, за да бъдем изведени на хорото, тогава вибрациите ми сякаш десеторно се  увеличиха. Чувство, което няма как да изпиташ в ежедневието“, допълва той. На фестивала „Угар“ е поканил нестинарите Горан и Маринела и се надява, че те ще привнесат мистичен елемент.

Сред акцентите на фестивала е концертът на фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ в събота – 23 юли. Те ще играят върху дървена сцена, която Георги и приятелите му саморъчно ще построят. „Идеята е вибрациите на танците да отидат в земята и да заразят всички присъстващи“, надява се младият организатор.

Във феста ще участва също групата „Тъпани и гайди“ от София. „Те правят алтернативен фолклор, а към инструментите са добавили „диджериду“ – дървен духов музикален инструмент от кухо евкалиптово дърво, който привнася  много хубави вибрации. Той е характерен за аборигените в Северна Австралия. За мен този инструмент се включва чудесно, а любимата ми песен на този ансамбъл е „Тих бял Дунав““ – обяснява Георги.

В програмата ще участват също много ансамбли и читалища, като в момента тече записването им за събора. Ще има надпяване и надиграване, но без конкурсен елемент.

Изненадата на фестивала ще бъде ритуалът „Угар“. Какво точно ще представлява той, посетителите ще разберат на място.

Георги е категоричен: организацията на фестивала е един от начините да се промени света. „Създавайки едно мероприятие, в него прозира вяра, сила, любов, танци, песни, усмивки, духовно щастие, огньове, пълнолуние, голям огън, голямо хоро, хората преживяват щастие, то се разпространява между всички участници и така се намалява негативното мислене.“

Разбира се, като на всеки събор, ще се пекат кебапчета, кюфтета и бира. Но ще има и вегетарианска храна, подчертава Георги. Самият той е вегетарианец от 5-6 години и твърди, че когато храната е благословена, тя има друга, по-позитивна енергия.

Фестивалът е посветен на Св. Илия и затова се организира в дните след Илинден. „Тогава българите са преживяли революция, въстание, търсели са свободата. Това е моето виждане за свобода. Това е моето вдъхновение, Св. Илия ме вдъхнови. Тогава обаче е и пълнолунието и в това също има нещо мистично“, споделя младият мъж.

За него особено важно е, че на това историческо място, под връх Драгойна, всички присъстващи ще се помолят за България, а свещеник ще отслужи молебен за нашата страна. Георги е благодарен също на кмета на село Буково и община Първомай за подкрепата към събитието.

Подобни статии

Top