Митничарят Дребчев искал да расте в кариерата

Митничарят Дребчев е искал да расте в кариерата. Това стана ясно на днешното поредно заседание на Пловдивския окръжен съд, по време на което бяха разпитани нови 7 свидетели.

Сред тях бяха бившите шефове на митницата Димитър Толев и Павлина Папазова.

Пред съда Толев, който е бил шеф на РУ „Митници“ от 1995-96 година, разказа, че Дребчев бил добър служител. Първоначално бил шофьор на митницата, а впоследствие станал митнически инспектор с ограничен периметър на задължения. Той трябвало да преглежда товари и правел това в екип с други служители. „Не е правил нарушения и злоупотреби“, подчерта бившият митнически шеф.

Толев посочи, че познава семейството на убития митничар и дори е помагал на майка му за някакво страдание. Но на въпроса дали Дребчев е имал апетити към поста му, беше се учуди: „Сериозно? Такива работи може да си сънува колкото иска!“

Толев обясни, че не знаел какви са отношенията на началникът на митницата Павлина Папазова с Дребчев. Папазова станала началник на Митница Пловдив, след поредните реформи в системата, когато тук била сформирана Регионална митническа дирекция, а за неин ръководител бил назначен Димитър Толев. По думите й митничарят си вършел добре работата, но неколкократно й бил споменавал, че искал да расте в кариерата. А също, че познава много добре Толев и семейството му и знае много неща за него. Убитият инспектор често споменавал, че шефът му искал да си остане шофьор. В съдебната зала бяха прочетени показанията на Папазова от разпит пред следствието през 2013 година. Според тях Дребчев твърдял, че ако директорът на РМД-то му попречи в израстването, ще каже всичко, което знае за него.

Папазова разказа също, че многократно в митницата убитият инспектор е проверявал камиони на бизнесмена от Съединение Георги Тучев. По думите й Дребчев бил в добри отношения с Тучев, но самата тя имала конфликт с бизнесмена. Причината – закъснения на камиони с олио за износ и упражняване на натиск върху служители. Неколкократно убитият бил на физически контрол при пристигането на тези камиони и твърдял, че не е редно така да се бърза още повече, че стоката отивала в Албания.

Делото продължава с разпити и на 17 февруари. Като резервни дати са обявени , 24, 25 и 26 февруари.

Подобни статии

Top