Митничар остава в ареста, пропуснал ТИР-ове с контрабандни цигари

Пловдивският окръжен съд остави в ареста старши техническият инспектор в Митница Свиленград Димитър Ковачев. В съботния ден бе гледана мярката за неотклонение на митничаря, който бе задържан на в края на март заради това, че по време на смяната му през митницата са преминали 6 ТИР-а с контрабандна стока, четири от които още са в неизвестност, а два бяха задържани с цигари без бандерол за близо 16 милиона лева.

Инспекторът бил на смяна на митническия пункт на ГКПП „Капитан Андреево“ в нощта на 28 срещу 29 март, тъй като бил помолен по телефона от началник смяната на пункта Красимир Добрев, да поеме смяната му. Като изпълняващ длъжността началник смяна той разпоредил на другите 20 митничари в смяната да оставят митницата без контрол за времето от 6.00 до 7.30 часа. През това време през пункта преминали общо 6 камиона със стока, обясни наблюдаващият прокурор Иван Спиров.  От показанията на задържания в Пловдив турски шофьор Ремзи Караибрахимоглу разказал на разследващите, че камионът му бил прекаран през границата без всякакви проверки.

На турската граница ТИР-ът преминал с декларация за износ на цигари. На българската митница обаче такива документи не са открити. Докато камионът преминава граничния пункт, съпровождан от митничар и граничен полицай, които го прекарват без проверка, се оказва, че документацията му става съвсем друга – за транзитен внос на бобини за текстилната промишленост. Целта е да се избегне плащането на акциз в големи размери. Впоследствие един от камионите е намерен в Пловдив, в складовете на „Брезовско шосе“, а другият – на паркинг между турския и българския гранични пунктове.

Митничарите в смяната, ръководена от Димитър Ковачев свидетелствали срещу него, се разбра в съдебната зала.

Защитата на инспектора настоя за по-лека мярка за неотклонение, предвид чистото съдебно минало и безупречната му репутация като митничар. Освен това според адвоката на Ковачев обвинението срещу подзащитния му не е прецизирано.

„Не съм участвал в такава схема за внос на контрабандни цигари, от прокурора чух, че съм наредил колегите ми да напуснат работните си места. Това аз не мога да го направя и те не могат да изпълнят такава заповед, защото това е нарушение на трудовата дисциплина и в такъв случай са длъжни да подадат рапорт“, каза митничарят и допълни: „Някой се опитва да ме набута  в схема, в която не съм замесен“.  Той и адвокатът му помолиха да бъде освободен, още повече, че дъщеричката му навършвала 10 години в понеделник.

Съдът обаче постанови постянна мярка „Задържане под стража“, която може да бъде обжалвана в 3-дневен срок пред Апелативния съд.

Утре ще се гледа мярката за неотклонение на началник-смяната Красимир Добрев, по чиято молба Ковачев е поел митническия пункт в злополучната нощ.

Подобни статии

Top